Cossos especials

El sindicat duaner acusa la direcció de crear un clima laboral de tensió

El sindicat ha emès un comunicat en el qual es queixen de la falta d’efectius i d’eines per desenvolupar la seva tasca

El sindicat duaner acusa la direcció de crear un clima laboral de tensióFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) carrega contra la directiva del cos i l’acusa de provocar un clima laboral de tensió. Ho ha fet amb un comunicat que va emetre ahir a la tarda, en el qual es parla d’una cúpula directiva “ineficient, inoperant i pràcticament inexistent” que ha provocat, entre altres coses, la supressió de la diada de la Duana i “la manca de qualsevol reconeixement per a gent que ha arribat al final de la seva vida laboral i que han servit a aquest cos durant bona part de la seva vida”. D’altra banda, els duaners han criticat la negativa d’instal·lar desfibril·ladors automàtics a les fronteres del riu Runer i del Baladrà, la qual cosa lamenten perquè suposa un perjudici directe a la ciutadania en punts “sensibles” del país.

Un dels principals neguits dels agents, que segons fonts del cos arrosseguen des de fa temps, és la manca de personal. L’escrit recull aquesta queixa i apunta que els duaners lamenten no disposar de més eines i efectius “per poder donar el servei que mereixen els ciutadans”. Així, denuncien que l’última incorporació es va produir l’any 2008 i que des de llavors hi ha hagut nombroses baixes a causa de canvis de departament i les jubilacions, la qual cosa provoca, segons apunten, una pèrdua de la qualitat d’atenció i un augment del temps d’espera.

El passat novembre, el Govern va publicar un edicte al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) en el qual es convocaven vuit places per al cos d’agents de duana, però el sindicat considera que això només servirà per “tapar forats”. Així mateix, el sindicat denuncia que la creació de l’Agència Tributària va afegir més competències al cos i va provocar una reestructuració que repercuteix negativament en el servei, situació que es podria agreujar amb l’increment en el nombre de jubilacions que anuncien de cara als pròxims anys. En aquest sentit, es queixen que la nova direcció i el departament de Recursos Humans “no han ajudat a minimitzar aquests efectes negatius”.

Un altre dels aspectes que denuncia el sindicat dels treballadors del cos és la manca de formació i capacitació continuada a les duanes. Tot i que apunten que la directiva està reactivant ara algunes formacions, critiquen que algunes bàsiques com la de primers auxilis estan caducades des de fa vuit anys. Els agents també han manifestat el seu descontentament pel programa informàtic que es fa servir a les duanes, el qual qualifiquen de “nefast” i consideren que és un dels principals motius pels quals el temps d’espera a les fronteres és massa elevat. En l’escrit es critica la despesa que té el sistema informàtic, que asseguren és “desproporcionada als temps que corrent” i apunten que, tot i que en un primer moment se li va donar una oportunitat, després de nou anys els duaners el veuen com “un desastre sense solució”.

Amb tot això, els agents han demanat disculpes a la població per no poder donar uns “serveis mínims” i han denunciat que el Govern vol “dissimular” els problemes de cara a les eleccions generals del pròxim 7 d’abril.

tracking