Reportatge

Escudella de polítics

Sant Julià de Lòria, Canillo i el Pas van celebrar ahir el tradicional àpat amb carn, verdures i llegums, que va atreure centenars de persones. A la parròquia laurediana, però, l’olor del menjar es va barrejar amb la flaire polític dels nombrosos representants nacionals.

Escudella de políticsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per al gener, escudelles. Una tradició gastronòmica i social estesa per tot el país i que ahir al matí es va celebrar a Canillo, al Pas de la Casa i a Sant Julià de Lòria. Evidentment, per als oriünds, l’àpat de cada parròquia és el millor, però, discussions a banda, si més no, el lauredià va ser diferent. La bona olor de la carn, la verdura i els llegums es va barrejar amb un altre tipus de flaire, l’electoral.

Amb els comicis generals a la volta de la cantonada, van ser molts els polítics lauredians i, alhora d’àmbit nacional d’altres parròquies, que van apropar-se a tastar l’olla de la plaça de la Germandat. El líder del PS, Pere López, els ministres Gilbert Saboya i Carles Àlvarez, el cap de la tercera via, Josep Pintat, el progressista Josep Roig, o, fins i tot, el titular d’Afers Socials, Xavier Espot. Un fet que no va passar desapercebut pel mossèn de la parròquia, Pepe Chisvert, just abans de beneir les calderes. “Hi ha moltes autoritats”, va assenyalar, i va ironitzar afirmant que “això fa olor d’escudella i a més a més d’altres coses”. Precisament, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, va bromejar tot comentant que “aquesta escudella ajudarà a treure millors candidats”. A foc lent es va fer ahir el menjar i, per què no, també els pactes. Vila, però, va subratllar que l’únic important de la jornada era la gastronomia.

En aquest sentit, l’escudellaire major, Pere Obiols, va explicar que enguany s’han preparat unes 3.500 racions d’escudella. “Són unes 1.000 més que l’any passat”, va remarcar. “D’escudellaires, n’hi ha més de setanta i vam començar a preparar-ho tot ahir a les 17 hores”, va aclarir. També va afirmar que “són 270 quilos de verdures, 65 quilos de careta de porc, 70 quilos de botifarra blanca o, entre altres coses, 130 quilos de carn picada.”

Per la seva banda, a Canillo, l’equip de cuiners va començar a preparar l’escudella a les sis del matí. La calor del foc sota les olles va ajudar a escalfar la matinada i la resta del dia, ja que el fred va decidir quedar-se a acompanyar les gairebé 1.000 persones que van assistir a la plaça del Telecabina per gaudir del seu plat.

“Porto fent l’escudella des de la primera edició, fa més de 30 anys, i no veig el dia en què acabarà”, va explicar Antoni Torres, que malgrat que l’experiència es nega a reconèixer-se com a cap dels cuiners. “Ha nevat i fa molt fred, però la gent sempre respon a aquestes tradicions”, va sentenciar el cònsol major canillenc, Josep Mandicó.

tracking