x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Andorra la Vella

Marsol diu que la part del GAdA consolidada es començarà a pagar aquest mes

La part corresponent als deu anys en que aquest no s’ha aplicat no està clar que es pugui satisfer aquest any o es que es faci en dos exercicis
Roda de premsa per comunicar als mitjans la sentència del TS en relació al GAdA

Roda de premsa per comunicar als mitjans la sentència del TS en relació al GAdA

Roda de premsa per comunicar als mitjans la sentència del TS en relació al GAdA

ANA
Actualitzada 03/01/2019 a les 18:50
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha destacat que en aplicació de la sentència del Tribunal Superior sobre la gestió de l’acompliment (GAdA), el comú pot començar a pagar ja en la nòmina d’aquest mes de gener la part consolidada per al treballador. Pel que fa a la part corresponent als deu anys en què aquest GAdA no s’ha aplicat no està clar que es pugui satisfer tota aquest any o que es faci en dos exercicis.
Marsol ha destacat que les negociacions per acabar de definir la quantitat que correspon satisfer als treballadors estan molt avançades i que a mitjans d’aquest mes, en la reunió entre els treballadors i el comú, ja es podria arribar a un acord. Ha afegit que “pel que sembla” serà una quantitat “assumible” per a la corporació, amb la qual cosa podria ser factible que tots els imports pendents dels deu anys en què no es va aplicar el GAdA es puguin pagar aquest any. Marsol ha concretat que aquesta mesura afectaria a uns 114 treballadors, entre els quals persones que ja s’han jubilat o ja no treballen al comú però que rebran la part que els correspon.

La mandatària comunal ha destacat que des de la majoria es valora “positivament” aquesta sentència ja que confirma que l’aplicació de la sentència que va fer l’anterior majoria no s’ajustava a dret i que, per tant, cal que s’apliquin les valoracions als treballadors sense la rebaixa del 10%. La cònsol major ha recordat que durant la campanya electoral es van comprometre a fer efectiu aquest pagament però que també “per responsabilitat” van decidir esgotar totes les vies judicials.
Per la seva banda, el conseller de Cd’I + Liberals Jordi Minguillon ha destacat que en el seu moment, quan ell formava part de la majoria, es van encarregar un seguit d’informes que deien que l’aplicació havia de ser la que van decidir i també ha recordat que la rebaixa del GAdA ja venia de l’anterior mandat comunal. “Jo la vaig heretar”, ha dit, afegint que la decisió que van prendre quant a l’aplicació “no te la treus de la màniga” si no que es va fer en base a uns estudis. Ara, ha afegit, caldrà veure com s’aplica aquesta darrera sentència i com es fixa la quantitat final a satisfer ja que el sindicat farà una proposta de “màxims” i suposa que la del comú no serà “tant de màxims”. També ha manifestat que entén que s'hagin esgotat les vies judicials per "lleialtat" a la institució pública.

D'altra banda, la consellera de PS+I Dolors Carmona ha destacat que ha estat “un desencert haver arribat a aquesta situació” ja que veient les sentències anteriors i també d’altres relacionades amb aquesta gestió de l’acompliment, consideren que no calia que el comú fes recursos i ha incidit que el que cal és un sistema que vagi en la línia de generar “bon ambient” laboral i eficiència, de tal manera que en surtin beneficiats tant els treballadors com els ciutadans.

Posicionament del sindicat
Després que hagin passat nou anys, tres corporacions i tres sindicats diferents, la presidenta del Sitca, Emi Matarrodona, ha confirmat aquest dijous que l'últim aute del 20 de desembre confirma la decisió del Tribunal Superior de desestimar el recurs d'apel·lació interposat pel comú d'Andorra la Vella contra l'aute dictat el 31 de maig del 2018. Per tant, la corporació comunal haurà de pagar a més de 100 treballadors el que haurien d'haver guanyat des del 2008 en relació al GAdA.

Tot i això, Matarrodona ha confirmat que "ha estat un procés llarg i costós", i ha indicat –com ho ha fet Marsol– que el pas següent és "seure a la taula després de les festes" amb el comú per estudiar quin és el valor econòmic que li pertoca a cada treballador. "Per les manifestacions de la cònsol entenem que no hi haurà cap problema", ha dit, tot i que s'ha lamentat que "els honoraris de la causa s'haurien pogut estalviar si s'hagués arribat a una entesa" entre les dues parts. Per tant, la presidenta sindical ha destacat que aquesta acció suposa "un èxit per la constància" i "un toc d'atenció a les decisions polítiques".
Per la seva banda, l'expresident del sindicat, Cristian Asensio, ha posat en relleu la voluntat dels treballadors per no perdre tots els punts que havien acumulat per si algun dia "es torna a iniciar algun tipus de GAdA" i s'ha alegrat que aquests puguin cobrar els diners que se'ls deu. D'altra banda, ha destacat la importància "d'estar units" i ha posat com a exemple la manifestació que va tenir lloc a Andorra el 17 de desembre. Pel que fa a Jesús Núñez, el president que va donar continuïtat a la tasca d'Asensio, ha afirmat que "vam fer una incidència d'execució del GAdA, ja que el comú va dir que havia acatat la sentència i nosaltres consideràvem que no havia estat així".

Tot i la bona notícia rebuda pel Sitca, Matarrodona ha confirmat que l'estudi sobre els diners que es deuen a cada treballador l'ha de fer la corporació. "La sentència deia que la rebaixa del 10% a les notes del GAdA estava mal aplicada" i, per tant, ha informat que precisament és això el que s'ha de corregir. Hi ha treballadors que la rebaixa li representava un retorn econòmic però hi ha d'altres que no. És per aquest motiu que "s'ha d'estudiar cas per cas" i el que representa per cada un, ha finalitzat. Per tant, un dels problemes que es planteja en aquests moments és precisament aquest, ja que hi ha persones que actualment estan jubilades o han marxat del comú. Els afiliats, per la seva banda, esperen rebre el que els hi pertoca el més aviat possible.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts