Catorze mil persones van visitar a l'estiu el Parc Natural del Sorteny

Les xifres són similars a les de l’any passat i el comú preveu tornar a fer pagar l’estiu vinent per utilitzar l’aparcament del Sorteny i també el servei de bus

Catorze mil persones van visitar a l'estiu el Parc Natural del SortenyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parc Natural del Sorteny, una de les principals reserves naturals del país, va rebre 14.000 visites l’estiu passat, segons va explicar el cònsol major, Josep Àngel Mortés. La dada, que és similar a la de l’any passat, la va avançar després de comprovar el funcionament de l’autobús que va fer el recorregut entre els aparcaments del Serrat i del Sorteny, un transport que preveu repetir l’any vinent, igual que el pagament de l’aparcament. “Encara hem d’acabar de veure els resultats de la prova pilot que vam fer però segur que l’estiu vinent es tornarà a pagar. Sí que hem de resoldre algun problema de funcionament amb el bus però en general, però de cara a l’any vinent farem una cosa molt similar”, va dir. Una de les mesures que no podrà fer és que aquest vehicle sigui elèctric, tal com volia. Segons va dir, les empreses consultades no ho veuen factible perquè no està preparat per pujar fins aquest espai. “Ho hem estudiat i ens vam reunir amb els responsables de les companyies de transport i van ser ells qui ens ho van desaconsellar, sobretot pels importants desnivells que hauria de superar.” En aquest sentit, el cònsol va donar pràcticament per tancada aquesta opció. “És complicat i difícilment es podrà fer, malgrat que jo havia manifestat més d’un cop la voluntat de fer-ho, però és un tema tècnic.”

Etiquetes:

Mortés va defensar la necessitat que l’aparcament del Serrat continuï sent de pagament l’estiu del 2019, una decisió que no té caràcter recaptatori sinó que busca limitar l’accés dels vehicles i ajudar a la conservació del parc. “El manteniment té un cost important per a les administracions i coordinar els accessos és una de les polítiques més importants per conservar-lo”, i afegia que “tots estem acostumats a pagar l’aparcament o una entrada quan anem als parcs de l’estranger i aquí també. No per recaptar, sinó per mantenir-lo”.

Finalment, el cònsol va anunciar una partida pressupostària “important”, per resoldre un “punt negre” a la carretera del Sorteny que fa molts anys que genera perill. “Fa 10 o 15 anys es va produir un despreniment de roques que encara no s’ha reparat i, per això, l’any vinent destinarem una quantitat de diners important per resoldre-ho.”

Per la seva part, el cònsol major de la Massana, David Baró, va afirmar que al Parc Natural del Comapedrosa, “l’aparcament no en forma part i per això és gratuït. El que cal és fer més vies d’accés a peu perquè les agafi la gent”.

CONVENI PER PROTEGIR LA BIODIVERSITAT D'ORDINO I LA MASSANA

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, i el cònsol major de la Massana, David Baró, van signar ahir dos convenis de col·laboració per tal de presentar una candidatura perquè els parcs naturals del Sorteny i del Comapedrosa, s’adhereixin a la Xarxa Maragda, un projecte del Consell d’Europa que lluita contra la fragmentació dels hàbitats, la principal causa de pèrdua de la biodiversitat. Consisteix a mantenir els espais interconnectats amb l’objectiu de contribuir a restablir, protegir i conservar la biodiversitat a Europa. Aquest projecte que va néixer el 1989, l’integren 16 països i compta amb 3.500 espais protegits, la qual cosa equival a 700.000 quilòmetres quadrats de territori, i engloba zones d’alt valor afegit per la seva biodiversitat. Tal com va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, formar part d’aquesta xarxa suposa una major implicació en la protecció de la biodiversitat i alhora permet donar valor a la feina que ja s’està fent de protecció del medi. Igualment, Calvó va assenyalar que aquesta iniciativa va en la línia del Projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge. A més, la integració en aquest organisme permetrà comptar amb l’assessorament dels experts del Consell d’Europa. Mortés va afirmar que la iniciativa serà un pas més per a donar a conèixer el territori en l’àmbit internacional, i Baró que serà un benefici per als parcs naturals. Els tècnics de Maragda ja van venir a veure si es complien els requisits, de manera que s’espera que sigui només un formalisme i Andorra sigui el 17è país d’aquest projecte.

tracking