Reportatge

“Les nostres arrels”

Prop d’un centenar de persones van acudir ahir al matí al recinte adjunt a l’antiga plaça de braus de la capital per gaudir de la Fira de bestiar. Els ramaders, que van sumar 32 explotacions, van complir amb la cita anual i van exhibir 202 animals.

“Les nostres arrels”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No gaire lluny de la desfilada habitual de turistes de cap de setmana, car­regats amb bosses de roba i perfums, ahir al matí prop d’un centenar de persones es van trobar per reivindicar l’altra Andor­ra, la que encara viu del camp i les muntanyes. L’espai adjunt a l’antiga plaça de braus de la capital va acollir la Fira-concurs de bestiar, que va celebrar el seu 40è aniversari amb 32 explotacions i 202 caps de bestiar. Una cita anual esperada pels ramaders i agricultors de tot el país, i sobretot pels més petits. Acompanyats pels seus pares i amb un paraigua a la mà, desenes d’infants van poder tornar als orígens. Tocar, veure i olorar les millors vaques, ovelles i cavalls del Principat.

Precisament, el Pablo va reconèixer que hi va acudir “per passar un matí diferent amb el nen”. “Aquí vivim a la muntanya, però alhora estem una mica allunyats dels animals en el nostre dia a dia”, va lamentar. De fet, aquest era un dels grans temes de conversa a les rotllanes de pastors que es van anar formant davant els corrals. El Gil, de la Cortinada, ho comentava amb els seus companys. “Aquí portem l’Andorra pagesa i agrícola dels camps a la ciutat”, va dir, provocant el riure als seus acompanyants. Tots, sense dubte, contents “de veure tants nens petits i tants joves a la Fira del bestiar”. En aquest sentit, el Casimir Arajol, un dels veterans de l’esdeveniment, incidia en la idea que “no s’ha de deixar caure la pagesia perquè són les nostres arrels, i el bestiar són els jardiners de les nostres muntanyes”. “S’ha de donar pas a les generacions joves i aquí veiem com no només som persones grans, també hi ha jovent interessat i que fa de pagès”, va destacar. Una idea que refermava la Dolors, veïna d’Andorra la Vella que va “deixar-se caure” per la fira “per recordar quan venia amb el pare”.

La jornada, un èxit segons gairebé tots els participants, va acabar amb el lliurament de premis als millors animals per part d’algunes autoritats del país, com ara el cap de Govern, Toni Martí, i diferents ministres. La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es va congratular “pel bon estat de salut de la fira” i va remarcar les especificitats del Principat, que cal “fer prevaldre” en l’acostament a Europa. Calvó va admetre el “neguit” del sector agrícola i ramader per l’acord d’associació, si bé va recordar que ja s’està treballant en un “full de ruta que permeti diversificar les explotacions”. “Estem convençuts que Andorra no es pot quedar d’esquena al món”, va subratllar.

“Les nostres arrels”

tracking