Societat

Escaldes inicia el tràmit per poder sancionar els propietaris de gossos

La corporació lidera el projecte que uneix els comuns i el Govern i treu el concurs per contractar l’empresa per fer les proves d’ADN i analitzar els excrements dels animals

Escaldes inicia el tràmit per poder sancionar els propietaris de gossosANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany ha tret el concurs per contractar l’empresa que s’encarregarà de fer les proves d’ADN a tots els gossos del país i que analitzarà els seus excrements per poder sancionar els propietaris dels animals que no els recullin. La mesura, anunciada ahir en la reunió de cònsols, necessita l’aprovació del reglament sancionador que es tramitarà en paral·lel al concurs per part del consell de ministres. Segons el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, “ja estem arribant al final del túnel, però necessitem tenir un cens actualitzat perquè si no, difícilment podrem arribar a uns resultats òptims”. El cònsol major de la Massana, David Baró, va recordar que actualment “és obligatori que tothom tingui el xip i per tant que estigui censat, però el reglament, que encara s’ha d’aprovar, obligarà els propietaris a fer un registre i aleshores tindrem tots els gossos identificats”. En aquest sentit, Mortés va afegir que “necessitaríem tenir el 75% dels gossos regularitzats i sabem que encara no ho estan”.

Nova llei de finances comunals

Els dos cònsols van explicar que la voluntat de les set corporacions és entrar en aquesta legislatura la proposició per modificar la llei de finances comunals, un text que segons van dir “té 15 anys i necessita ser actualitzat per adaptar-se a legislacions posteriors, com ara les bases d’ordenament tributari, la llei qualificada de competències o la llei de finances públiques”, va dir Mortés. Baró va aclarir que l’objectiu és que entri en vigor l’1 de gener del 2020 i va explicar que malgrat que la major part de les modificacions “són temes tècnics”, sí que va reclamar que els podria donar marge “per ajudar determinats sectors econòmics o socials que ara, des de les corporacions no podem”, Baró ho va exemplificar amb les bonificacions. “Amb l’actual text estan molt limitades, però si ens deixen una mica de marge, podríem ajudar a fer que pisos buits es posin en lloguer o fins i tot també algun emprenedor a crear la seva empresa”.

Mortés i Baró també van indicar que el Govern ja els ha transferit els diners de les taxes prescrites i no preveuen que hi hagi noves denúncies perquè “els comuns ja podem fer l’autoexecució, de manera que no es produiran situacions com aquestes”. Un altre cas resolt és el de les transferències. Mortés va dir que cap comú, excepte Andorra la Vella, va impugnar la xifra que els va presentar el Govern, i Baró va afegir que “un cop s’aprovi la llei, la quantitat quedarà fixada i no hi haurà lloc per a la interpretació”.

Finalment, els comuns aportaran 25.000 euros en total per desenvolupar la marca Andorra i cadascun, 12.000 més per a la reunió de cònsols. 24.000 més, repartits entre el 2019 i 2021, per a la celebració dels Jocs dels Petits Estats.

tracking