reportatge

Lliçons de parkour en francès al Parc Central

El parkour està molt estès a França i des d’ahir també al Parc Central, on una quinzena de joves del país aprenen aquesta disciplina de la mà de dos atletes gals. Salts, tombarelles, equilibris, i tot en francès per reforçar els vincles amb aquesta comunitat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Leo Urban i Mehdi Hadim són dos reconeguts esportistes francesos que durant tota la setmana estaran al Parc Central ense-nyant als joves del país el seu esport, el parkour. Una disciplina que “és més fàcil realitzar aquí que a Barcelona, per exemple”, destaca el primer. Urban és resident i des de fa un any va inaugurar un curs de parkour al centre esportiu dels Ser­radells, però tot i així no va dubtar a capitanejar aquests tallers que ofereix el comú amb el suport de l’ambaixada francesa. “Hi ha molt potencial a Andorra. No és la primera vegada que faig tallers aquí, però ara s’han apuntat uns nois i noies que no coneixia, així que tenir gent nova demostra la bona salut d’aquest esport.” Hadim va participar en l’edició gal·la del programa de televisió Ninja Warrior i és membre del grup Blacklist, i ell no va dubtar a venir a Andorra a ajudar a promocionar-lo. “Per a mi és una obligació ensenyar als més joves tot el que jo he après i mostrar-los com de ric i de genial pot ser el parkour.”

Entre els més valents hi havia una desena de joves que no havien practicat gairebé mai aquesta disciplina i cinc joves més que són alumnes d’Urban als Serradells. Un d’ells, el Dani López, de 16 anys, expressava la seva satisfacció per seguir millorant el seu nivell però lamentava la mala imatge que algunes persones tenen d’aquest esport. “Aquí tenim algun espai per practicar-lo, però el problema és que algunes persones que ens veuen es pensen que fem vandalisme, aleshores avisen a la policia i ens cau una bona esbroncada”, per això el Dani reclamava que “nosaltres només volem fer esport”. L’Iker Ramírez, també de 16 anys, explicava que els seus inicis van ser veient vídeos de Leo Urban a YouTube. Per ell el parkour “cada vegada té més adeptes al país, així que estaria bé tenir un lloc adaptat per poder-lo practicar, igual com tenen els bikers amb el Bike Park”, indicava.

Mentre l’Iker i el Dani saltaven des d’una bastida, el Brais o la Mia s’ho miraven des de baix, mentre passaven per sobre d’una roda de camió. “El parkour demana molta pràctica i molta habilitat abans de poder fer el que fan ells, però a mi m’agrada i voldria seguir aprenent. De fet, em vaig apuntar per no quedar-me a casa”, reia el Brais Tabuada, de 12 anys. Al seu costat la Mia Pijuan, d’11, era una de les dues representants femenines de l’activitat. “És veritat que hi ha més nens que nenes, però tots som igual d’aptes. A mi m’agrada perquè em recorda d’alguna manera l’escalada, que és el meu esport preferit”, reconeixia.

L’activitat l’organitza el comú de la capital. El cònsol menor, Marc Pons, va explicar que “es realitza en francès perquè forma part de la promoció de la cultura francesa que estem treballant amb l’ambaixada”, mentre que el primer conseller, Eugeni Capdevila, destacava que “seguirem demostrant el nostre compromís amb les institucions andorranes per fomentar la nostra cultura”.

Lliçons de parkour en francès al Parc Central

Lliçons de parkour en francès al Parc Central

tracking