Sant Julià de Lòria

El cap de Govern augura un futur cos nacional d'urbans

El cap de Govern diu que dependrien dels comuns, però la seva distribució es faria en funció de les necessitats del país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va tornar a insistir en la creació d’un cos d’agents de circulació de caràcter nacional que es distribueixi en funció de les necessitats que requereixi el país en cada moment. “Estic segur que no trigarem gaire temps a veure com aquest suggeriment que vaig fer ara fa tres o quatre anys, va endavant”, va dir. La idea del cap de Govern és que malgrat que els agents formin part de cada corporació, sigui l’interès nacional, o “la utilitat”, qui defineixi la seva ubicació i les tasques per realitzar. “S’aplicarà un criteri d’utilitat similar al que avui ja es fa, gràcies a la llei de col·laboració entre administracions, que així ho estableix. Cada parròquia mantindrà els seus agents, però tots participaran a tot Andorra”, va afirmar durant la celebració de la 13a diada dels Agents de Circulació Comunals que es va fer ahir. El cap va reconèixer que la decisió que això sigui una realitat està en mans dels cònsols, “però és un desig que penso que es farà realitat pròximament i que el cos d’agents de circulació nacional donarà un gran servei”.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany i presidenta de la comissió interparroquial, Trini Marín, va recordar que aquesta proposta ja fa temps que sona, però va descartar que es faci en un període curt de temps. “En aquest mandat ens estem centrant en la formació dels agents més veterans i la dels nous que entren. Per ara no ens hem plantejat modificar la llei d’agents de circulació, tot i que potser alguns dels punts sí que s’haurien de revisar”. Marín es referia concretament a l’article 36 que ja va ser qüestionat pel Tribunal Superior, després que els urbans d’Escaldes denunciessin la corporació perquè entenien que vulnerava els seus drets.

Unió de les set parròquies

La cònsol va destacar que els comuns ja tenen els protocols i la voluntat de cooperar entre ells a l’hora de cedir-se agents en cas de necessitat, per exemple amb esdeveniments com ara les finals de la Copa d’Europa d’esquí, que es va fer a Soldeu-el Tarter o l’ar­ribada de la Vuelta, que tornarà a Escaldes, aquest estiu. “Tenim un plantejament d’unió entre les set parròquies i ens ajudem en els moments difícils. Sabem que en el moment que una en necessiti, tindrà la col·laboració de la resta”.

A Andorra hi ha 209 agents de circulació, una xifra que augmenta any rere any, després d’un temps de davallada. “A la parròquia teníem 65 agents el 2005, després va caure fins als 45 i fa anys que els anem recuperant. Enguany traurem tres edictes per seguir contractant-ne”.

Dones a les parapúbliques

El cap de Govern no va entrar a fons en la polèmica denunciada pel col·lectiu Acció Feminista aquesta setmana, que revelava que poc més del 20% dels càrrecs en consells d’administració i de direcció de les parapúbliques estan formats per dones. En aquest sentit, Martí va indicar que “si la fotografia actual és aquesta, no la posaré en dubte, però potser arriba un dia que es farà la pregunta a la inversa”. El cap de Govern va reconèixer que li agradaria que hi haguessin més dones en aquests càrrecs, però va deixar aquesta opció en mans del pròxim executiu. “Ens agrada molt la paritat, però si avui hi ha bàsicament homes, no vol dir que en el pròxim Govern, no es giri la situació.”

ELS URBANS VIUEN LA SEVA DIADA AMB LES FELICITACIONS DE LA CLASSE POLÍTICA

Tots els polítics que ahir es van reunir al Centre de Congressos Lauredià per assistir a la 13a diada dels agents de circulació comunals, van agrair i felicitar els urbans per la feina que realitzen cada dia i per la seva contribució a la millora de la seguretat ciutadana. A més, es va fer entrega de medalles als agents que portaven 10, 15 i 25 anys de servei. El cònsol menor de la parròquia laurediana va ser el primer a pujar a l’escenari per destacar la seva tasca. “Agraïm profundament la qualitat del servei que oferiu. Sou els garants de la protecció de les vies i facilitar la convivència entre vehicles i vianants”. Call també va fer menció que la diada coincidia amb la celebració dels 50 anys del primer agent destinat a Sant Julià i que va estar vuit anys de servei.

La presidenta de la comissió interparroquial, Trini Marín, li va prendre el relleu i va afirmar que “cal fer un reconeixement a l’esforç i la dedicació que presteu, així com agrair profundament el treball que desenvolupeu”. La cònsol d’Escaldes va afegir que “sabem que tenim una societat molt exigent però que valora la seguretat ciutadana per sobre de tot, i en aquest sentit, sou un element bàsic i fonamental del nostre Estat del benestar”.

El cap de Govern no s’ha perdut mai aquesta diada des que és cap de Govern i per això va lloar la seva figura. “És imprescindible destacar la feina que feu, ja que vetlleu per millorar el dia a dia dels vostres conciutadans. Per això, sempre vaig a saludar tots els agents nous que es promocionen”, va reconèixer Martí.

Després dels parlaments es va fer entrega de les medalles i se’ls va convidar a dinar al mateix espai lauredià, amb la presència d’altres cossos, polítics comunals i conseller generals.

El cap de Govern augura un futur cos nacional d'urbans

El cap de Govern augura un futur cos nacional d'urbans

tracking