Comerç

Preocupació a Riberaygua per l'alt nombre de botigues tancades

Els comerciants d’aquest barri mostren la seva preocupació perquè els últims mesos han tancat al voltant de cinc establiments

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants de Riberaygua es mostren preocupats per la situació d’estancament que viu el bar­ri. Els últims mesos cinc botigues han abaixat les persianes i a finals d’abril ho faran dos comerços més. L’elevat preu del lloguer i la poca afluència de gent, en comparació amb la de les grans vies comercials del Principat, Meritxell i Vivand, són alguns dels motius que els venedors destaquen per justificar els tancaments. “[El comerços] canvien molt sovint”, va destacar la presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua, Rosa Pascuet. “Ara no és el moment ideal per al comerç, però cal ser positius sí o sí; és el que sempre hem fet i ho continuarem fent.”

Un dels establiments que ja ha tancat portes és Cotê Casa. Dedicat a la venda de mobiliari i articles de decoració, aquesta botiga portava gairebé tres anys oberta. La seva propietària, Marie Ponsolle, va explicar al Diari que marxa per l’encariment del lloguer. “No puc guanyar-me la vida correctament i el principal problema és el lloguer. S’ha apujat i continua pujant”, va lamentar. Abans de tancar pagava 2.500 euros al mes per un local de 100 metres quadrats que fa cantonada a la cruïlla entre el carrer de la Sardana i l’avinguda Riberaygua.

Una situació similar viu un dels quioscos centrals. La seva propietària fa gairebé un any que hi és i paga 950 euros al mes per un espai més reduït. Segons va informar, li han d’apujar el lloguer a 1.000 euros però no obrirà més a partir del maig. El detonant de la seva retirada és la falta de temps per estar amb el seu fill. “Aquesta és una feina molt esclava”, va dir. Per la seva banda, Manel Dobar­ro, venedor del quiosc de davant des de fa quatre anys, va destacar que “la gent ha canviat molt des que a Escaldes han fet Vivand”. En el seu cas, però, va explicar que té “un lloguer raonable”.

A final de mes també tancarà una botiga de vins, Vinalium. El propietari del negoci, Òscar Vidal, que també va obrir fa tres anys, va explicar al Diari que paga 1.400 euros pel local i que plegarà per fer dedicar-se a la distribució al major a restaurants i hotels. “Sí que és veritat que al voltant de Riberaygua i travesseres el lloguer està molt car en comparació amb el que dona l’afluència de gent”, va opinar. Des del seu punt de vista, però, el principal problema és la mala il·luminació dels car­rers. “Estan molt mal il·luminats, i això no atrau la gent per passejar per les botigues”. A més, també va criticar el fet que la via sigui transitable. “Aquesta avinguda jo la faria per a vianants com estan fent a punts com Meritxell”, va sostenir.

Vidal va insistir que sobretot els ha afectat la conversió de l’avinguda Tarragona en via ràpida. “Andorra 2000 és aparcament de comú però la gent tira de llarg”, va manifestar. Un punt de vista que també comparteix Eli Sousa, venedora a la botiga Sempre Moda, ubicada a la part baixa de Riberaygua. “Tot està tancat el diumenge, la gent no baixa fins aquí”, va apuntar. “S’hauria de fer alguna cosa perquè la gent baixi”, va indicar Sousa, que també es va mostrar d’acord amb la proposta de l’associació d’ampliar l’entrada del Parc Central on hi ha l’antiga estació d’autobusos, ara en desús. Amb tot, Pascuet va insistir en la idea d’unir esforços entre comerciants per dinamitzar el barri.

Preocupació a Riberaygua per l'alt nombre de botigues tancades

tracking