Deu intents de saltar-se la duana per contraban

Els agents francesos alerten que ha augmentat el nombre de conductors violents que sortegen els controls

Deu intents de saltar-se la duana per contraban

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La duana francesa alerta que cada cop hi ha més contrabandistes “violents” a la frontera francoandorrana que intenten sortejar els agents. El cap de servei duaner de la instal·lació, Patrick Granat, va assegurar divendres al ministre d’Acció i Comptes Públics gal, Gérald Darmanin, que els agents han d’utilitzar més sovint el sistema de punxes per evitar que determinats vehicles intentin esquivar els controls policials. En declaracions que han estat recollides pel diari francès La Dépêche, Granat va dir que aquest any ja han registrat deu temptatives de persones o grups que han comprat més tabac del permès. En tot l’any passat es van registrar vint casos.

Etiquetes:

“Tenim més casos de persones cada cop més violents i esperem una resposta penal a l’altura dels riscos incorreguts”, va explicar Patrick Ganat, segons el rotatiu gal. Els agents van explicar, a més, que divendres al matí van interceptar 458.000 cigarretes per un valor de 250.000 euros. Precisament fa dos dies el Govern i França van signar un acord d’intencions per lluitar contra el contraban que s’aplicarà a partir de l’1 d’abril vinent. El pacte preveu posar en marxa patrulles mixtes entre agents duaners andorrans i francesos i hi haurà un major intercanvi d’informació entre els dos països.

Gérald Darmanin també va visitar divendres diversos comerços del Pas de la Casa per veure quin tipus d’ofertes hi ha per comprar tabac. A França, el preu del tabac s’ha encarit enguany un euro i el cost d’un paquet de tabac frega els vuit euros, mentre que al Principat es poden trobar marques a partir d’uns tres euros. Darmanin va recordar en la seva visita a la frontera francoandorrana que la lluita contra el contraban és una “prioritat” de l’executiu gal. A més, va afegir que està previst implementar altres mesures per combatre el tràfic il·lícit de tabac com ara l’ús de drons. Tant a la trobada amb el Govern com en la visita als establiments comercials del Pas, també hi va ser present el president de la Confederació d’Estanquers, que vetlla pels interessos d’aquest col·lectiu, Philippe Coy.

Mitjans francesos com la mateixa Dépêche o la ràdio nacional van destacar l’acord al qual han arribat les autoritats andorranes i gal·les. France Bleu va destacar que la consigna dels duaners és “dialogar” amb els consumidors que compren més tabac del permès i va remarcar les paraules del ministre d’Acció i Comptes Públics gal, que va lloar els duaners pel seu “excel·lent treball contra el contraban de tabac i la incautació d’altres drogues. A més, van fer èmfasi en els preus als quals es poden adquirir els cartrons de tabac. La premsa gal·la també va posar en relleu que l’acord signat entre Andorra i França no implicarà un augment del preu del tabac al Principat. Tot i els rumors que apuntaven que París havia exigit a Andorra reduir el diferencial de preu del producte per equiparar-lo a altres països a canvi de donar el seu suport en les negociacions amb la Unió Europea, Gérald Darmanin va afirmar que França respectarà la sobirania del país i que no demanarà aquesta condició.

Per reforçar la lluita contra el contraban, França té previst aquest any dotacions en els pressupostos per contractar més agents duaners. Ara bé, el govern gal també posarà èmfasi a dotar de més recursos i equipaments els agents duaners per treballar d’una manera més eficaç. L’acord d’intencions entre Andorra i França també preveu que hi hagi un major intercanvi d’informació entre els dos països i la policia gal·la continuarà fent controls en diferents punts del país per enxampar presumptes contrabandistes.

El 25% dels ingressos

La venda del tabac representa el 25% dels ingressos del país. El Govern assegura que en els últims anys s’han multiplicat per deu el nombre de paquets de tabac decomissats a la frontera francoandorrana. El 2012 es van incautar 32.000 paquets d’aquesta mercaderia.

tracking