reglament

Malestar dels cònsols per la proposta del PS sobre l'organització dels comuns

Malestar dels cònsols per la proposta del PS sobre l'organització dels comunsA. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns del Partit Socialdemòcrata (PS) ha causat un profund malestar entre la majoria de cònsols del país. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, mostra sorpresa pel fet que un grup parlamentari presenti aquest tipus de proposta “sense parlar-ho amb els comuns”. Marsol explica que sobre el fons de la proposició no té “cap opinió”, tot i que creu que “no prosperarà”. És contundent en dir que “no me l’he llegit i no penso llegir-me-la”.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, també es mostra disconforme sobre “com” el PS ha entrat a tràmit una proposta de llei que, entre d’altres, reclama professionalitzar el cònsol major, fixar-ne el sou i eliminar el cònsol menor. Marín titlla de “manca de respecte” presentar la proposta sense “establir un diàleg previ” amb els comuns, i creu que no s’ha tingut en compte que “els cònsols també tenim una autoritat, la gent ens ha votat”. Marín és crítica amb el fet que “no se’ns hagi convocat o s’hagi aprofitat que periòdicament fem reunió de cònsols per venir i explicar-nos-ho”, i considera que la proposició de llei l’han presentat “persones que no han trepitjat mai un comú”. Trini Marín defensa la figura del cònsol menor pel volum de feina que comporta el comú. “A part de les coses del dia a dia, dels documents que cal estar facultat per signar com certificats i nòmines, hi ha la participació a les comissions”, comenta Trini Marín. I hi afegeix que sense el cònsol menor “el cònsol major no es podria ni posar malalt”. Ni Marsol ni Marín són contràries a estudiar millores en la reglamentació dels comuns, si se’n parla abans. “Vaig veure bé que Canillo, pel seu volum de feina, reduís el nombre de consellers de 12 a 10”, diu Marín. I també apunta que “els cònsols del PS cobraven el doble del que jo estic cobrant”.

Falta d’un pacte “a priori”

Al comú de Sant Julià tampoc agrada la proposta del PS. El cònsol menor, Julià Call, assegura “coincidir” amb l’opinió de Conxita Marsol. “S’hauria d’haver pactat a priori”, critica. El cònsol major de la Massana, David Baró, es referma “en contra” de l’eliminació del cònsol menor i sosté que properament faran arribar l’opinió sobre el conjunt de la proposta al PS “per deferència”, ja que el grup parlamentari els ha fet arribar el text d’aquesta proposició. Fonts d’Encamp consultades van assegurar que es pronunciaran quan rebin el text.

tracking