Reportatge

La millor escudella del món

La celebració de Sant Antoni va congregar centenars de persones a la plaça de Sant Miquel d’Encamp preparades per menjar un plat d’escudella calenta i per licitar per algun dels lots d’embotits o de coques. Grans i petits, nous o experts, tots van gaudir del dia.

La millor escudella del món

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Encamp es fa la millor escudella del món, o almenys això és el que afirmaven ahir tres persones durant els Encants i l’escudella de Sant Antoni. Un d’ells era l’escudellaire major, Àlex Arnó; el segon, el cònsol major, i el tercer, un dels membres de la minoria comunal. L’altre no podia afirmar-ho amb absoluta rotunditat “perquè sento debilitat per la de la Massana”, reia. Mentre els polítics i el cuiner pensaven en les seves coses, centenars de persones feien cua tot esperant el seu plat, el bol o directament els tàpers del suculent plat. “Aquí hi ha menjar per a tota la família, faig prop de 700 litres de brou, que barrejat amb la carn en surten unes 2.000 racions”, explicava Arnó, just després que Torres exposés els seus desitjos que no vingués més gent que l’any passat “perquè hem repetit mesures i potser fem curt”. Ja avisem que això no va passar.

Per tenir-ho tot a punt per servir les primeres racions passades les 13.30 hores, l’Àlex va començar a preparar el brou a les tres del matí, i “sort que encara estava obert el bar de la plaça Sant Miquel i almenys vam poder entrar a fer un cafè, perquè en aquell moment es va posar a nevar”, recordava mentre gaudia, ara sí, d’un dia assolellat, sense massa fred però on ningú era capaç de dir no a una sopa calenta. Un cop servits, els comensals comparaven escudelles. Hi ha una autèntica passió per aquest plat i persones que recorren el país intentant provar-les totes. “Fa trenta anys que vinc aquí, però és que a més, vaig a totes les parròquies per menjar-ne”, reconeixia una padrina. Al seu costat una amiga protestava perquè “no hi ha dret que ens tinguin esperant dues hores per servir-nos”, però és que si no hi vas d’hora, l’espera encara serà més gran. Dos homes escuraven els plats mentre recordaven que ells visiten també la d’Andorra la Vella i la de Sant Julià, però per estrany que sembli, sempre hi ha una primera vegada per a algú. Un infant? No, una senyora que porta 40 anys al país però a qui mai li havia “caigut bé el dia. Enguany sí i per això vinc”, reia amb cert pudor.

Abans de la teca hi ha la cartera, i els organitzadors van recaptar 851 euros amb els Encants, als quals se n’hi han de sumar 900 més del porta a porta entre setmana. “Aquest any les dites més grans han estat pels embotits, però l’any passat les coques van tenir la cotització més alta. Al final es tracta de passar-ho bé i de recaptar diners per a la gent”, deia el cònsol. Canillo també va tenir la seva escudellada. Va ser a la plaça del Telecabina, amb gran èxit. Segur.

tracking