La capital conservarà les sales de vetlla tot i el nou edifici d'Escaldes

El comú assegura que la idea és mantenir obertes les dependències situades a Prat de la Creu, malgrat que el 2019 s’estreni el tanatori nacional

La capital conservarà les sales de vetlla tot i el nou edifici d'EscaldesArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les sales de vetlla de la capital, ubicades a les antigues dependències del servei de circulació comunal, es mantindran en funcionament malgrat que a finals de l’any 2019 s’estreni el nou tanatori nacional amb quatre estances per al dol de les famílies, a Escaldes-Engordany. Almenys aquesta és ara per ara la previsió del comú d’Andorra la Vella. El conseller de Serveis Públics, Miquel Canturri, admet que en principi, la idea és mantenir-les obertes i “que s’hi quedin” perquè l’espai, situat al carrer Prat de la Creu, “cobreix bé” la necessitat de sales de vetlla a la parròquia.

Etiquetes:

La cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, va mostrar dilluns predisposició a concretar convenis amb d’altres comuns per a l’ús de les estances del nou tanatori del Falgueró. I és que Govern es fa càrrec de l’edifici en si i del tanatori, que serà per a tot el país, i el comú escaldenc assumeix el cost d’una plaça pública amb enjardinat que hi va inclosa i de les sales de vetlla, que eren una reivindicació ciutadana de la parròquia per la qual van arribar a reunir-se unes 600 signatures.

Un lloc molt cèntric

Segons Trini Marín, els nous espais de vetlla “estaran oberts a qualsevol parròquia” perquè “se signaran convenis” si així ho desitgen els altres comuns. Però no sembla que un acord d’aquestes característiques entri d’entrada als plans de la capital. L’espai per al dol d’Andorra la Vella consta de tres sales de vetlla i cada una d'elles té túmul (nevera on es diposita el cos del difunt). Les dependències van obrir-se el juliol del 2014, després que justament es signés un acord amb Ordino i la Massana per al seu ús. La zona on s’ubiquen les instal·lacions és cèntrica i disposa de molt aparcament, ja que allà mateix hi ha l’aparcament comunal del Prat de la Creu i el Pàrquing Vinyes.

Les sales de vetlla de la capital van obrir-se justament després que es tanqués l’antic tanatori de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Coincidint amb aquest tancament, Escaldes-Engordany també va millorar les sales de vetlla de la Plana, instal·lacions existents al costat del cementiri de la zona, però poc conegudes i poc utilitzades per la població.

Tampoc tanca l’espai de la Plana

El comú d’Escaldes-Engordany va confirmar ahir que, en el seu cas, tampoc tancarà les sales de vetlla de la Plana, en què va fer-hi obres per canviar el terra i col·locar-hi màquines dispensadores, “amb la intenció d’adequar-les el millor possible per a l’ús dels ciutadans”, posen en relleu fonts del comú. El 2014 el comú escaldenc també va pactar amb l’Associació de Taxistes un preu especial per als trasllats entre la cruïlla d’Engolasters i el cementiri. Malgrat això i el fet que l’espai té al costat un petit temple catòlic on s’hi poden fer cerimònies religioses, fonts del comú asseguren que és una infraestructura que es troba pràcticament en desús.

Dilluns es va donar a conèixer a Escaldes el projecte guanyador del concurs d’idees pel nou tanatori nacional, que van guanyar els arquitectes Josep Travé i Eloy Sánchez. Es va aprofitar l’acte per donar a conèixer que les obres començaran a l’estiu i costaran 1,8 milions d’euros.

EL CULTE NO CATÒLIC PASSA DOL A LA PLANA

El nou tanatori nacional no disposarà d’una estança per a cerimònies no religioses o d’altres cultes que no siguin el catòlic. El projecte guanyador, a diferència d’algun dels que van quedar finalistes, no ho contempla. Sí que inclourà la connexió amb la capella, que ja existia en l’anterior tanatori. Justament les sales de vetlla que es mantindran obertes al costat del cementiri de la Plana són sobretot utilitzades per persones de religions que no són la majoritària, malgrat que es fan servir molt poc. Segons fonts del comú, els últims temps només ha acollit un difunt, que era d’origen hindú.

tracking