reportatge

Representacions musicades i fallaires al Pessebre Vivent

El Pessebre vivent d’Escades-Engordany va arrencar ahir amb una representació que va aplegar fins a 350 persones. 80 actors nodreixen una obra que aquest any compta amb representacions musicades i la intervenció dels fallaires, que acompanyen el dimoni.

Representacions musicades i fallaires al Pessebre ViventXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si alguna cosa té el Pessebre vivent d’Escaldes-Engordany és la renovació constant. Sempre mantenint i respectant l’essència sobretot discursiva de la representació creada pel poeta i autor teatral Esteve Albert. D’ençà de la primera escenificació històrica d’aquella obra, el 31 de desembre del 1955, però sobretot des que el comú va decidir recuperar-lo l’any 2014 coincidint amb el centenari del naixement d’Albert, el que va ser un dels primers pessebres vivents fets als Països Catalans ha evolucionat, i molt. La part alta de l’avinguda Carlemany va acollir ahir la primera de les quatre funcions que es faran enguany del Pessebre vivent.

Un esdeveniment que aixeca molta expectació a la parròquia i al país i que es va estrenar poc abans de les deu de la nit –amb un retard desagraït per les baixes temperatures– amb totes les entrades venudes, 350. Les de la primera sessió d’ahir i les de la primera d’avui, de manera que només hi ha entrades lliures a la segona tongada d’espectacle –es poden adquirir al servei de tràmits del comú i a l’oficina de Turisme de la plaça Santa Anna per tres euros–. Un total de 1.400 persones veuran entre els dos dies la nova funció, que enguany ha canviat de direcció artística. Ester Nadal i Boris Cartes prenen al relleu a Irina Robles (que ha estat tres anys al capdavant) amb un muntatge que transcorre davant de l’església de Sant Pere Màrtir i l’hotel Valira i que incorpora un apartat musical obra del cantautor Lluís Cartes, que s’ha encarregat aquest any per primer cop de musicar les representacions.

Un muntatge que interactua amb l’espectador, que es troba al bell mig de la posada en escena per on entren i surten, apareixen i s’amaguen tots els diferents personatges, que intervenen des de diferents tarimes. En total són 80 el ventall d’actors –30 dels quals, infants– que participen al pessebre (i fan participar el públic, que esdevé una part més del conjunt), si bé el global de l’equip que fa possible l’obra puja als 150, molts dels quals repeteixen cada any. Una escena tradicional i de pagès en què bestiar, queviures i la indumentària d’abans transporten els espectadors a un passat col·lectiu. Tant, que a l’obra hi apareixen, fins i tot, contrabandistes (que aquí són de regals).

L’ambient musical de Cartes s’acompanya a més d’elements que condueixen l’espectacle a convertir-se en molt més que una escenificació rural. Si el d’Escaldes ja no era una simple representació pessebrística amb animals i figurants, ara encara menys. S’hi fa participar els principals dinamitzadors culturals del país per afegir-hi danses tradicionals amb l’Esbart Dansaire de Santa Anna, l’escola de música, balls de bastons, els puntaires i, ara també, els fallaires d’Escaldes. Un fet que amb l’ambient i dinamisme musical i les divertides intervencions de grans i xics anima l’espectador i l’allunya de la freda corrua de personatges.

I ara, tot i que el fred meteorològic continua, aquest cop s’atenua amb l’entrada en escena del dimoni, acompanyat d’uns personatges que l’envolten fent rodar falles mentre es fan repicar els bidons. El conseller de Cultura, Salomó Benchluch, va destacar precisament aquest element explicant que tot i ser una obra clàssica “hi ha novetats com el canvi de direcció artística, la direcció musical i l’espai sonor”. “Els mateixos actors fan de músics i aquest any hi haurà foc, per donar escalfor”, va ironitzar. Per excusar els vespres freds (la primera funció és a dos quarts de nou i la segona a les deu de la nit), Benchluch va apuntar que el trànsit impossibilita que l’esdeveniment es pugui fer a la tarda. I és que per fer el Pessebre vivent d’Escaldes cal tallar una part de l’avinguda Carlemany i desviar el trànsit per la carretera de l’Obac.

Representacions musicades i fallaires al Pessebre Vivent

tracking