El comú farà front a 700.000 euros de negatiu de Naturlandia

El cònsol destaca que els ingressos corrents superaran les despeses però la societat no pot assumir el retorn dels préstecs

El comú farà front a 700.000 euros de negatiu de NaturlandiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els números de Naturlandia milloren aquest any, però el resultat no és suficient perquè el comú no hi hagi de posar diners. El cònsol major lauredià assenyala que els comptes del 2016 s’han tancat en negatiu perquè les despeses han estat superiors als ingressos, però aquest exercici la tendència canvia. Josep Miquel Vila remarca que “tal com anem, que ja tenim molta xifra avançada i em puc equivocar, és molt probable que els ingressos siguin superiors a les despeses, i això no havia passat mai a Camprabassa”, i insisteix que es tracta d’una situació excepcional perquè “serà el primer any que els seus propis ingressos d’explotació són superiors a les despeses, i això és una primera gran notícia”. Que considera que és més rellevant perquè “és molt difícil” sortir d’aquesta situació de perdre diners en despeses i ingressos corrents a començar a guanyar. Vila emfatitza que es tracta del balanç “de despeses i ingressos corrents perquè després hem de tornar el deute i aquest no el perdonen i no ens dona per a tot”, en declaracions a la ràdio del Diari.

El mandatari lauredià xifra l’aportació corresponent al 2017 “en 700.000 euros i esperem que per al 2018 siguin o zero o 300.000 euros”. I destaca que el fet d’haver de posar diners a Naturlandia “només per retornar préstecs fa que ja podem allargar-los, negociar i si es fa tot el que s’ha de fer i els ingressos pugen i les despeses baixen ha d’arribar un punt, vam dir que el 2019 si tot anava bé que era possible, no és segur que ja no hi haguéssim de posar un cèntim”.

Inversions a la parròquia

Vila explica que aquest exercici la corporació no ha aportat diners per pagar nòmines ni proveïdors “però si se n’hauran de demanar per al retorn de préstecs que no es poden cobrir”, i es mostra confiat que en dos anys això no sigui necessari i que l’ecoparc de la Rabassa no tingui cost per al comú i es puguin començar a fer inversions a la parròquia, “i podríem començar a refer les infraestructures que se’ns van manllevant, que es fan velles”. Puntualitza el cònsol major lauredià que el ritme per actualitzar vies urbanes, carreteres secundàries i altres instal·lacions és de 2-3 milions per any durant 30-40 anys i ara no s’ho poden permetre.

Les expectatives per acabar l’any bé a Naturlandia es basen en el fet que “les reserves són positives i esperem que es confirmin i es tradueixin en ingressos a la caixa i ens permetin pagar les despeses per viure més descansats”. L’ecoparc continuarà funcionant amb els tancaments parcials implantats la primavera passada perquè Vila ressalta que és una mesura que segons l’anàlisi que es va fer ha donat resultat i encara l’apreciaran més l’any que ve, perquè amb aquest sistema “baixem els ingressos un 3% però les despeses baixen un 20%, i aquesta és la diferència que farà que puguem equilibrar els ingressos i les despeses i podrem donar més vida a Naturlandia, que sigui una empresa autònoma, que no necessiti el finançament del comú i que no sigui una càrrega”.

El mandatari de Laurèdia en Comú defensa la gestió de personal feta a l’ecoparc i assegura que “no hi ha hagut cap acomiadament només per qüestions econòmiques”. Reconeix que la plantilla s’ha reduït “perquè hi ha gent que ha decidit plegar i gent que la seva eficiència no ha estat prou alta o el comportament no ha estat prou adequat i la direcció ha pres les mesures oportunes”, i al·lega que hi ha menys emple-ats perquè “temporers n’hi ha menys, que era el paquet gros, i això ha estat suficient per reduir una despesa important, que no l’única, per arribar a un punt d’equilibri”. I reitera que “no hi ha hagut mesures agressives per mesures econòmiques perquè hi ha una rotació natural i és veritat que no hem reemplaçat moltes persones que han marxat”.

Junta d'accionistes

Vila reconeix que no s’ha informat l’oposició dels comptes de Camprabassa del 2016 i ho atribueix que l’auditoria ha arribat amb retard “i ens ha semblat més prudent presentar-los quan hagués arribat, i també vam estar més centrats en tota la crisi de l’os i altres temes que han sorgit i en la refeta del sistema de gestió bastant més preocupats que per la presentació de comptes”. La junta d’accionistes els aprova aquesta setmana i el resultat és que “els ingressos van pujar una mica i les despeses van baixar, però encara són més”, i xifra el negatiu en “uns 200.000 euros”.

UN MÀXIM D'UN MILIÓ D'EUROS EN INVERSIÓ EL 2018

El cònsol anuncia que el pressupost que està a punt de tancar la majoria “no pot ser més que continuista, perquè els ingressos estan estancats i de moment no podem fer les inversions que ens agradaria ni desenvolupar alguns serveis perquè les limitacions econòmiques no ens ho permeten”. Josep Miquel Vila indica que la inversió serà “molt minsa, el màxim que podem invertir és un milió i potser ens n’anirem als 800.000 euros” i prefereix no avançar a què es destinaran, però sí que ressalta que estan rebaixant l’endeutament. “Estarem per sota dels 19 milions, i estàvem a 23 milions, si podem baixar a 19-20 milions és important, però no hem acabat la feina perquè és un procés que dura anys”, apunta, per lamentar que els ingressos de construcció i ITP no pugen com a d’altres parròquies, i “no és un problema d’ara, perquè els últims 25-30 anys la parròquia que ha tingut menys creixement és Sant Julià, amb diferència”.

tracking