comuns

Les majories critiquen el PS per proposar l'eliminació del cònsol menor

Des d’Escaldes i Encamp creuen que la proposta està feta pel seu desconeixement del treball en un comú

Les majories critiquen el PS per proposar l'eliminació del cònsol menorANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre cònsols majors i tres menors van respondre a la secretària general del PS, Susanna Vela, que la setmana passada va proposar que per augmentar el pes de la minoria als comuns, es podria reduir el nombre de consellers o fins i tot, la figura del cònsol menor, una proposta que va indignar la majoria dels dirigents. El menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, va ser dels més contundents en contra de la proposta i de qui la feia. “Les seves idees sempre les he trobat magnífiques, però ja estic cansat. Si tots els problemes d’Andorra s’han de resoldre eliminant el cònsol menor, doncs endavant. Ja de pas eliminem també els consellers, com si es volen quedar ells sols i així treballen una mica, perquè no ho fan gaire”, va etzibar. Trini Marín, la major de la parròquia escaldenca, el secundava afirmant que “la necessitat de tenir-lo a la corporació és tan gran com l’aire que respirem. Encara estic sorpresa, i penso que desconeixen el funcionament d’un comú”.

Un argument similar al que esgrimia Jordi Torres, cònsol major d’Encamp. “És una figura molt necessària, i els que parlen d’aquesta manera és perquè mai han estat cònsols. Penso que abans de fer aquesta proposta haurien de parlar amb els seus companys de partit o persones pròximes i que els ho expliquin”. Des d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, carregava contra la proposta perquè, segons ella, “si volen que les minories tinguin més pes és que volen quedar-se sempre a l’oposició”. El cònsol Torres carregava contra els socialdemòcrates perquè “sembla que vulguin treure competències i atribucions als comuns i que siguin més petits i menys importants”, explicava, mentre que la menor d’Encamp, Esther París, defensava la seva posició recordant que “a Encamp tenim constància que des del 1.500 hi ha els dos cònsols”. Marc Pons, cònsol menor de la capital, detallava les seves funcions. “A més de ser substitut de la cònsol major faig de conseller ras i presideixo quatre comissions. Segur que funcionaria un comú sense el cònsol menor, però també ho faria sense polítics”, ironitzava. Totes les fonts consultades recorden que aquesta figura és més que un “simple successor del cònsol major, ja que té altres funcions i responsabilitats assignades, igual que el subsíndic no és només el successor del síndic”, deia el massanenc David Baró. “Aquesta proposta està totalment fora de lloc. Aquí som 14.000 habitants i tenim 16 comissions per 10 consellers, això fa que alguns en presideixin més de dues, i fins i tot jo mateixa n’he de presidir una d’elles i el Marc, fins fa poc, també presidia urbanisme”, explicava Marín, que visiblement dolguda explicava que “recordo cònsols del PS amb salaris molt elevats. Potser hauria estat una política més efectiva reduir despeses per aquí”.

Reducció de consellers

Aquesta va ser l’altra proposta de Vela, però tampoc té suport comunal. “Només faltaria que a Andorra la Vella hi hagués menys consellers. La Seu té 17 regidors i menys habitants que nosaltres”, reivindicava Marsol. “A Escaldes tenim els consellers necessaris per a la població que tenim, ja que he d’abastar molts departaments”, comentava Calvet. “La reducció de consellers es pot fer a iniciativa de cada comú, com es va fer a Canillo, però jo no en soc partidari”, sentenciava Torres.

tracking