Vidal deixa DA perquè Martí voldria arribar a acords amb Pintat

El conseller abandona la formació per la decisió de l’executiu d’arribar a acords amb el partit que està a l’oposició al comú lauredià

Vidal deixa DA perquè Martí voldria arribar a acords amb PintatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Obres i Urbanisme del comú de Sant Julià de Lòria, Joan Vidal, ha deixat Demòcrates per Andorra (DA) per l’acostament del partit a Unió Laurediana, oposició a la corporació. Vidal va comunicar la decisió al comitè parroquial a la reunió de dijous a la nit, on la previsió inicial era que altres membres fessin el mateix. Fonts coneixedores de la reunió van explicar que prèviament s’havia comentat que altres companys seguirien els passos de Vidal, que finalment va ser l’únic que va acabar renunciant.

El motiu va ser la crisi oberta a Liberals d’Andorra d’ençà que el sector encapçalat pel president del grup parlamentari, Josep Pintat, va decidir cedir els vots necessaris per tirar endavant la reforma competencial de DA. Un gest que va suscitar que el cap de Govern, Toni Martí, demanés arribar a un pacte d’estabilitat amb els pintadistes, decisió compartida i avalada per l’òrgan de partit taronja. Aquest fet va obrir un debat al comitè demòcrata de Sant Julià que dijous va desembocar en la dimissió –encara no formalitzada– de Vidal, que a partir d’ara seguirà com a conseller comunal independent de Laurèdia en Comú, la força de govern a la parròquia. Vidal va declinar ahir fer cap tipus de declaració sobre els fets de dijous.

Una part del comitè demòcrata lauredià no estaria d’acord amb l’acostament del seu partit a UL a nivell nacional i considera un menysteniment que no se’ls hagi informat de la decisió d’establir ponts amb el que a nivell parroquial és l’oposició de Laurèdia en Comú, la formació apadrinada per DA a la parròquia. Això es deu, segons van narrar les fonts consultades, al fet que se sentirien desplaçats per no haver estat al dia dels moviments nacionals i assabentar-se de l’aliança en alguns grans projectes per l’entrevista que Toni Martí va oferir a Ràdio Nacional.

En aquella conversa va explicitar la seva voluntat d’arribar a acords i “obrir una reflexió amb aquells partits, o sectors de partit, que han demostrat que saben anteposar l’interès general als interessos polítics”, com segons ell hauria exhibit Pintat en votacions com la de les competències i transferències i també la proposta per esdevenir observadors actius a Europa, el que per al cap de Govern és “política d’altíssima responsabilitat” que cal agrair amb “tots els esforços necessaris”. Per això va fer una proposta no pas en termes electorals, sinó en termes d’“estabilitat per consolidar, pacificar i donar continuïtat a totes les reformes”.

Una queixa que abans de comunicar la seva decisió Vidal va traslladar a diversos militants del partit durant tota la setmana. Tot i que des dels òrgans nacionals de DA se li va negar l’existència de cap pacte amb UL, sí que se li va recordar que van ser dos vots liberals, el que va fer possible salvar la reforma competencial, un dels grans projectes de l’executiu demòcrata.

TRES DIES PER TASTAR ELS MILLORS VINS DE MICROPRODUCTORS

La 5a trobada internacional de microproductors de vi a Andor­ra s’inaugura aquest matí amb la participació de més d’una 60 de cellers de gairebé una desena de països. Entre els quals hi haurà, evidentment, els quatre viticultors del país: Casa Beal, Borda Sabaté, Casa Auvinyà i el Celler Mas Berenguer, i al seu costat tindran vins d’Uruguai, Portugal, França, Argentina, i la major part de les comunitats espanyoles. El tret de sortida d’aquests tres dies el donaran el cònsol major de la parròquia, Josep Miquel Vila, i el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, amb la inauguració que començarà a les 12, al Recinte A, que serà on estaran la majoria dels expositors. Després tindrà lloc una jornada castellera a càrrec dels castellers d’Andorra i dels Sagals de Vic. Mentrestant, al Recinte B, on s’u­biquen les exposicions, les xerrades i els tastos, s’obrirà a les 11 per a la primera taula rodona. Hi haurà una segona a partir de les 16 però els actes més esperats començaran a les 17.30 quan Tati Quera, propietària de El Petit Paradís, oferirà un maridatge de formatges i vins, primer, i de pernils i vins, després. El Recinte A obrirà de manera ininterrompuda des de les 12 fins a les 20 hores, i el B, mentre hi hagi activitats. Demà, la jornada començarà amb una nova taula rodona i el taller demostració Coupage, que el farà l’expositor Thunder Wine Markets, a partir de les 14. A la tarda, els tastos seguiran amb els maridatges d’ostres i cava, i foies i vins que organitzen Ramon Cabiscol i Josep Baeta i Mireia Bosch.

La 5a mostra de microproductors de vi a Andorra acabarà el dilluns amb el Recinte A, obert des de les 10 i fins a les 14 i el B, també fins a les 14, quan començarà el dinar-còctel de cloenda que oferiran els restauradors de la parròquia.

tracking