reportatge

Jornada intensa de record als difunts als cementiris

Centenars de veïns reten homenatge als seus familiars i amics traspassats als cementiris del Principat el primer dia de novembre enmig del debat sobre si aquesta litúrgia està perdent adeptes amb el pas dels anys, sobretot entre les generacions més joves.

Jornada intensa de record als difunts als cementirisFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La Rosa, de 83 anys, sortia ahir del cementiri del Pessebre, a Escaldes-Engordany, després de retre homenatge als seus familiars i amics traspassats. Ho feia en silenci i acompanyada d’una amiga. Com cada any en aquestes dates va anar al recinte escaldenc, on estan ubicats els nínxols de la seva mare i del seu marit. “Tots Sants és un dia molt important no tan sols per a un de sol, sinó per a tothom”, explicava la Rosa, que per Tots Sants sempre visita els seus éssers estimats. Amb tot, no són els únics dies que hi va i afirma que “sovint” visita el lloc per estar al costat dels seus. Enguany, la Rosa havia comprat amb antelació les flors per preparar-les amb temps i dipositar-les al lloc on estan enterrats els seus familiars.

Tot i les baixes temperatures, el sol va fer acte de presència durant tot el dia i tant famílies, persones soles com parelles s’acostaven al cementiri per homenatjar els difunts. El degoteig de visitants va ser constant si bé les hores de màxima afluència van ser entre les deu i les onze del matí. Les roses, els clavells i les margarides eren les flors més presents al cementiri escaldenc, que lluïa una varietat cromàtica extensa gràcies a les plantes que ahir es veien al recinte. Hi predominaven els colors càlids, com ara el vermell, el groc o el taronja. Alguns visitants feien ús de les regadores per ruixar les flors per allargar-ne la seva vivacitat.

Molts visitants arribaven al recinte pel seu propi peu però per facilitar els desplaçaments fins al cementiri del Pessebre i de la Plana, el comú d’Escaldes-Engordany va posar a disposició de tots els ciutadans ahir i dimarts passat un servei gratuït d’autobús per desplaçar-s’hi. La Maria, que assisteix al cementiri cada any per Tots Sants amb el seu marit per visitar els familiars, va comptar enguany amb l’ajuda de les seves filles per col·locar les flors. “Les vam comprar fa dues setmanes, les hem posat i també hem netejat els nínxols”, explicava la Maria, que afirmava que viu aquesta jornada de manera intensa. També assisteix a diferents actes organitzats per altres entitats per homenatjar els difunts. D’altra banda, opina que actualment els joves “no van tant” a retre homenatge als seus avantpassats el dia de Tots Sants. Pensa, però, que al mateix temps és una decisió personal i que en aquest sentit cadascú ha de “pensar el que vulgui”. El Lino, que també té familiars enterrats a Encamp, comenta que acostumen a anar “sempre” al cementiri el primer dia de novembre i que els seus fills també hi van. Tot i això, considera que “visitar el cementiri depèn una mica de com es viu la tradició dins de la família”. Una ciutadana que prefereix no donar el seu nom creu que les visites als recintes per homenatjar els familiars es van perdent. “Mentre hi hagi la gent gran, encara, però entre el jovent es va perdent”, diu. Per a una altra assistent, la tradició d’anar al cementiri “depèn de cada família” i hi afegeix que ella hi va cada any per visitar els nínxols dels seus familiars traspassats.

Jornada intensa de record als difunts als cementiris

tracking