El comú denuncia actes vandàlics en pàrquings valorats en 4.400 euros

Esteve Vidal diu que joves que sortien de locals d’oci van fer malbé barreres i maquinària del Parnal, el Fener i les Bordes del Prat per no pagar

El comú denuncia actes vandàlics en pàrquings valorats en 4.400 eurosXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany ha denunciat en pocs dies desperfectes en tres aparcaments i la crema d’un contenidor, uns danys materials valorats en 4.400 euros. El conseller d’Aparcaments, Esteve Vidal, va explicar ahir que el trencament de barreres i maquinària als aparcaments del Parnal, el Fener i el nou espai de les Bordes del Prat va succeir-se tot de matinada el cap de setmana passat i que no és quelcom que hi passi per primera vegada.

Etiquetes:

“És un fenomen que passa de tant en tant de nit, però aquest cap de setmana ens ha sobtat perquè s’ha repetit tres cops en poques hores”, va valorar Vidal. “Normalment és gent que trenca la barrera per sortir de l’aparcament sense pagar, però no sap que hi ha videovigilància i és senzilla d’identificar”, va advertir el conseller d’Aparcaments. El perfil de qui comet aquest tipus d’acte vandàlic “és el de gent normalment jove, resident a Andorra, que acaba de sortir dels locals d’oci nocturn i busca no pagar l’aparcament”.

Les destrosses registrades pel comú l’últim cap de setmana, localitzades en la franja horària de les quatre a les cinc de la matinada, són tres barreres trencades d’entrada i sortida, una màquina de sortida i un reductor de sortida de l’aparcament, per valor de 3.000 euros. A aquests desperfectes s’hi ha de sumar la crema d’un contenidor al carrer del Prat Gran, una incidència valorada en 1.400 euros.

La mateixa barrera en una hora

A l’aparcament del Fener la mateixa barrera va trencar-se dues vegades en un espai d’una hora. “Vam reparar una barrera trencada a les quatre i escaig de dissabte i a les cinc la van tornar a trencar”, va lamentar Esteve Vidal.

El comú va fer les denúncies corresponents al cos de policia l’endemà mateix de cadascun dels actes i va trametre-li les imatges de les càmeres de videovigilància per identificar-ne els autors. “Estan identificats”, va assegurar Vidal, malgrat que el cos policial no en va donar encara detalls. “En aquest tipus de desperfectes és habitual que recuperem el 95% dels danys causats, perquè a través de les càmeres es pot saber qui són i denunciar, i els culpables han d’assumir-ne el cost, ja sigui per pròpia voluntat o a través de demanda a la Batllia”, va afegir el conseller escaldenc.

“En un índex molt alt acabem recuperant els diners perquè normalment són d’aquí, d’Andorra. En un percentatge molt petit sí que són persones de fora que quan es denuncia ja han marxat del país”, va detallar.

Vidal va dir que en principi no hi ha una relació directa entre els individus que haurien procedit de manera similar en poc espai de temps, ni tampoc amb els que ho haurien fet en el passat. “Són persones diferents, potser que algú hagi vist un altre fer-ho i l’hagi imitat”, va comentar el conseller d’Escaldes-Engordany.

Més càmeres

El comú va mostrar ahir el seu lament, en una nota de premsa, per la successió d’aquests fets que l’ha obligat a “utilitzar recursos públics per solucionar els danys ocasionats per comportaments incívics d’una minoria”. De la mateixa manera, el conseller Esteve Vidal va recordar que “els equipaments i les instal·lacions comunals disposen de sistemes de control i videovigilància per tal de poder disposar d’imatges i posar-se al coneixement del cos de policia”. Segons Vidal, “tenim un sistema de control que funciona molt bé i que normalment cobreix perfectament entrades i sortides”. A més, “hi ha vigilants dels serveis d’aparcament de guàrdia les 24 hores que, per tant, poden denunciar d’immediat a la policia i podem reparar els danys el mateix dia o l’endemà”.

Ara bé, Vidal sí que va indicar que el comú estudiarà ara ampliar la videovigilància perquè cobreixi no només els accessos, sinó tot l’espai. “La majoria d’aparcaments afectats són els que es troben prop de bars i discoteques”, va dir. Quant a la crema d’un contenidor, Vidal va apuntar que en desconeixia els motius.

tracking