El comú tanca amb un superàvit de 3,5 milions el primer semestre

Les xifres són “molt bones”, segons Marc Casal, però recorda que hi ha obra feta pendent de pagament
i que no es contempla aquí

El comú tanca amb un superàvit de 3,5 milions el primer semestreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les xifres econòmiques de la corporació després del tancament de la liquidació a 30 de juny, deixen un superàvit als comptes de 3,5 milions d’euros, una situació que el conseller de Finances, Marc Casal, va definir com a “molt positiva”. Segons el conseller, dels 7.358.038 milions d’ingressos que ha tingut el comú en aquests sis mesos, s’han gastat prop de 3.853.607 milions, d’aquí el superàvit que presentava, encara que va aclarir que “únicament estem parlant dels números liquidats, és a dir els pagats, perquè d’autoritzats en tenim molts més. Si comptéssim també aquestes partides, el superàvit seria d’un milió d’euros”, va puntualitzar. En total, només han liquidat un 5% de les inversions, 260.000 euros, però estan previstes partides per valor de tres milions més, i segons Casal això és “perquè la majoria d’aquestes inversions autoritzades correspon a la comissió d’obres. Són concursos públics que es finançaran al llarg de l’any, i per tant encara no estan completament liquidades”. Per exemplificar-ho, va dir que les millores en el carrer gran de Canillo són “uns treballs que duraran varis mesos i que per tant, s’aniran liquidant al llarg de l’any”. De totes maneres, el conseller confiava que es podran fer totes les inversions previstes.

Les partides de funcionament de cada departament no són les més altes, una situació que “demostra l’esforç que està fent la corporació en la contenció de la despesa, perquè cap d’elles arriba al 50%”, va dir Casal. Per la seva banda, de la partida global de despeses de funcionament ja s’ha liquidat el 40%, és a dir, poc més de tres milions d’euros.

Transferències i competències

El darrer punt de l’ordre del dia del consell de comú sabut era l’aprovació de l’acord institucional entre els grups parlamentaris, el Govern i els comuns, de transferències i competències. El cònsol major, Josep Mandicó, va exposar els tres punts i va detallar que la intenció del Govern és “cuidar dels infants i dels joves fins als 25 anys”, i va recordar que a la parròquia “no cobrem a les parapúbliques”, així que l’acord es va ratificar per unanimitat.

També es va aprovar l’adjudicació dels treballs d’enderrocament de la Casa Bondància, per obrir una nova plaça a la parròquia i el conveni amb Casa Ton de Bor­ró, en el marc de les obres d’embelliment del nucli antic, com ara engrandir la voravia o renovar la plaça de l’Aleny, que es faran els pròxims mesos.

També es va aprovar un conveni amb Casa Mandraga per a la instal·lació de quatre fanals d’enllumenat públic en un espai que és privat, igual que l’arrendament signat amb Casa Soldevila per a una parcel·la a l’entrada del poble, d’uns 100 metres quadrats en la qual hi anirà un servei públic encara per decidir.

Finalment, Govern i la corporació van signar un conveni, també ratificat en el consell de comú sabut, per l’eixamplament de la car­retera General entre la Traba i l’Aldosa i un segon per fer-ho davant de l’hotel Les Terres.

S'AMPLIA LA PARTIDA DE SALARIS I CONTRACTES DE JUBILATS PER LA NETEJA DE CAMINS

El pressupost del 2017 no comptava amb l’acomiadament del cap d’obres de la parròquia, que es va produir el passat mes de maig, així que el consell va acceptar una ordinació d’ampliació de crèdit per a la partida de personal de 8.710 euros. Segons Casal aquests diners no són només per fer front als salaris del personal, sinó també la cotització a la CASS, ja que la indemnització de l’arquitecte va provocar que aquesta partida quedés tocada. “Les despeses de la plantilla fixa estan perfectament pressupostades pel 2017, però no un acomiadament, per això fem l’ampliació”, va dir Casal.

Per altra banda, també es va aprovar una ordinació de crèdit extraordinari, de 6.790 euros, per poder fer front a les despeses dels contractes dels jubilats que van treballar en la neteja dels camins aquest estiu. Casal explicava que la mesura es va prendre per “un tema comptable, ja que el personal, jubilat o retirat no pot ser tractat d’eventual i ha de ser a través d’una relació especial. Per això hem demanat aquest crèdit”, va explicar. El comú no podia crear una partida pressupostària per pagar-los a través d’un contracte normal, i va haver de recórrer a aquest sistema per poder-ho fer.

tracking