Reportatge

Una ensaïmada gegant per endolcir l'Aldosa

L’Aldosa celebra l’últim dia de festa major amb l’elaboració d’una de les ensaïmades més grans dels Pirineus. Unes 250 persones van poder tastar el nou repte de 80 quilos i 2,60 metres que va preparar per a l’ocasió el pastisser Francesc Xavier Vilarrubla.

Una ensaïmada gegant per endolcir l'aldosaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expectació per veure una de les ensaïmades més grans dels Pirineus a l’Aldosa era màxima. Pels volts de les sis de la tarda els ciutadans que havien gaudit de la festa major de la localitat esperaven la posada en escena d’aquesta nova creació del pastisser Francesc Xavier Vilarrubla. 80 quilos i 2,60 metres d’aquestes postres típiques de les Illes Balears que ahir es van cruspir unes 250 persones. Enguany, l’ensaïmada pesava 30 quilos més que l’any anterior.

Vilarrubla i la seva dona van començar a realitzar-la a mig matí amb paciència i audàcia. Van acabar una jornada maratoniana que havia començat a les tres de la matinada, va reconèixer Vilarrubla, ja que abans havien hagut d’enllestir tota la demanda de pa i de postres de diumenge. Vilarubla va explicar que l’ensaïmada la va fer “ràpid” gràcies a l’experiència que tenen dins del sector de la pastisseria. L’any passat es va realitzar la primera per animar la festa major de l’Aldosa i aquest cop, de nou, l’aposta va ser un èxit després de les llargues cues que es van formar. Els pastissers i els membres de la comissió de festes van haver de construir el berenar que s’havia hagut de coure per parts a causa de les seves grans dimensions. Un cop construïda davant del forn de pa i com si es tractés d’una processó, un conjunt de membres de la mateixa comissió van transportar-la fins a la plaça Major, on l’esperaven els ciutadans. L’ensaïmada es va fer amb farina, sucre, aigua, ous i llevat. Tots esperaven menjar-ne un bocí. Vilarrubla es mostrava satisfet per l’expectació creada i reconeixia que per a ell fer aquest tipus d’ensaïmades és una manera de superar-se. “Fer una ensaïmada com aquesta és un repte que fa l’ofici més distret i permet fer una cosa nova i diferent”, va dir.

El Fede, que va voler gaudir de la festa major de l’Aldosa, es va mostrar sorprès per la gran expectació per voler veure l’ensaïmada i creu que reptes com aquests ajuden a crear ambient. “L’any passat no vam poder i aquest any sí que la volíem veure”, va explicar el Fede, vingut d’Escaldes-Engordany.

Una ensaïmada gegant per endolcir l'aldosa

tracking