reportatge

Camí ral recuperat des de la Vall Central a Sorteny

Govern s’ha imposat la tasca de recuperar els camins rals per seguir fomentant les vies verdes i que la gent pugui passejar en entorns naturals del país dignes. La idea és que des de la vall central fins a la del Sorteny es pugui caminar sense travessar la carretera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els camins rals eren les rutes que unien les par­ròquies a través de les valls però que amb la construcció de les carreteres van quedar completament en desús i la majoria d’ells oblidats. Per capgirar la situació i disposar d’una nova via verda per la qual poder passejar, el Govern, per mitjà de l’estratègia nacional dels paisatges, a través de les vies verdes, s’ha proposat recuperar-los i ahir es va inaugurar el primer tram que està mig acabat. Donant continuïtat al camí de Santa Barbara, a Ordino, s’ha arranjat un tram d’uns 700 metres que segueix el riu i que a hores de tarda, amb l’ombra i un vent lleuger, segur que farà les delícies de les persones que volen passejar entre verd, els enamorats que volen una mica de tranquil·litat o els avis que volen passejar amb els seus nets.

Jordi Torres va comentar que aquest és només el primer tram que s’obre, que en falten més i que l’objectiu “és unir Escaldes fins al Parc Natural del Sorteny, amb zones de mirador, fetes amb pedra i sense formigó, i acabarem amb l’última fase, en la qual posarem el mobiliari perquè la gent que passegi per aquí pugui reposar i pugui gaudir d’un paisatge natural”, va dir. Això i que el pressupost de la primera part era de 250.000 euros, “el mateix que ens costarà la resta”, va comentar mentre passejava seguit de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i la cònsol menor de la parròquia, Gemma Riba.

Aquí ja comencen les divergències entre els polítics, ja que Riba assegurava que el camí ral hauria de començar a Andorra la Vella. Una petita discrepància que va fer riure als dos protagonistes. On sí que hi ha coincidència absoluta és a l’hora de reconèixer que caldrà, encara, negociar amb els propietaris d’alguns terrenys pels quals haurà de passar aquesta via per poder unir-los tots, una situació que de totes maneres no preocupa gaire, “perquè ens estem trobant amb la màxima col·laboració de totes les parts”, va indicar Riba. Torres li va donar suport dient que “l’administració fa el que pot i estem tenint una bona rebuda per part de tothom”, va dir.

El camí ral, que ahir va inaugurar el seu primer recorregut, s’anirà completant per fases i el pròxim a fer-se hauria de ser el que uneixi Sornàs amb la Cortinada. Com deia el ministre Torres, “volem que sigui un itinerari cultural i lúdic fins a la vall del Sorteny.” La cònsol menor comentava amb orgull que “es podrà arribar fins a Sornàs sense haver de trepitjar la carretera”.

CamÍ ral recuperat des de la Vall Central a Sorteny

CamÍ ral recuperat des de la Vall Central a Sorteny

tracking