Escaldes-Engordany

L'inici de l'obra del tanatori serà abans de la fi de la legislatura

Els treballs els finançaran el comú d’Escaldes i el SAAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, van assegurar que el tanatori que demana la par­ròquia es començarà a construir abans que acabi aquesta legislatura. Segons va afirmar Martí, “ja està preparat el conveni que signarem el Govern, el comú i també el SAAS, mitjançant el qual es podrà convocar un concurs d’arquitectes, i a partir d’aquí començarà aquest projecte que preveu diverses fases”. Per la seva banda la cònsol de la corporació va reconèixer que estan en espera que el Govern els avisi per signar el conveni que ja saben que “serà a tres parts”, va dir. Marín també va posar el final de mandat com una data en la qual el projecte del tanatori ja estarà en marxa, i es complirà així “amb la petició que ens van fer 600 escaldencs a través d’una recollida de signatures”. El cap de Govern va donar continuïtat a l’argument de la cònsol major en comentar que s’han accelerat les negociacions per poder-lo fer realitat, ja que “volem honorar un compromís que vam adquirir amb molts habitants d’Escaldes que ens van fer aquesta demanda col·lectivament”, va dir Martí.

La sala de vetlles no serà exclusivament per a la parròquia escaldenca, encara que serà ella qui la financi, ja que la idea del Govern és que altres corporacions també la puguin utilitzar, per tant serà una infraestructura “mancomunada. Volem que la utilitzin la gent de la Massana o d’Ordino, per exemple. Que més habitants fora dels escaldencs la puguin fer servir i acostar aquest servei a la ciutadania”, va indicar.

Finançament d’Escaldes

La parròquia serà qui aboni el cost de la sala de vetlles, encara que el Govern, a través del SAAS, participarà en el finançament del tanatori nacional i la resta d’edificis annexos que podrien formar part de l’estructura. “La sala de vetlles és potestat del comú en virtut de la Llei de competències i serà ell qui el pagui, però nosaltres ja preveiem una partida pressupostària a nivell de transferències al SAAS en el pressupost del 2018 perquè volem optimitzar al màxim els recursos”, va dir el cap de Govern.

Institut Oncològic

Des de l’executiu s’està estudiant la possibilitat que el tanatori nacional convisqui amb l’institut oncològic que Martí vol fer “perquè és un compromís del govern amb tots els malalts de càncer del país”. En aquest sentit, va detallar que el concurs públic que es farà per ocupar-lo “és la manera més neta i pragmàtica que hi ha, i tant hi podrien entrar el Baselga com Oncopole, com qualsevol altra empresa interessada”. L’objectiu de tenir aquest centre al país, va explicar el cap de Govern, “és per una qüestió de sobirania”, va dir, ja que segons ell el fet de dependre dels hospitals de Barcelona o de Tolosa perquè els malalts se sotmetin als tractaments de radioteràpia suposa un estrès “tant per als malalts com per als seus familiars”, de manera que el concurs “és una de les prioritats del Govern”, va reiterar Martí.

El guanyador d’aquest concurs públic s’encabirà dins de l’estructura funcional del SAAS, i això no agrada al seu director general, Josep Maria Piqué, malgrat que Martí va assegurar que no pateix per la seva continuïtat, ja que “és un gran professional i junt amb el senyor Martínez Benazet han de liderar la reforma sanitària del país”, va finalitzar.

L'inici de l'obra del tanatori serà abans de la fi de la legislatura

tracking