Torres vol més càstig per vendre per fer contraban

El cònsol demana “atacar la base del problema que són els comerços” i alerta que el càstig és tan petit que els val la pena pagar-lo

Torres vol més càstig per vendre per fer contrabanXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El problema del contraban, que s’ha fet força evident els últims mesos al Pas de la Casa, “ha millorat amb les actuacions que ha fet la policia conjuntament amb els gendarmes”, però cal un canvi per abordar-lo, segons opina el cònsol major d’Encamp. Jordi Tor­res valora que creu “que el que hem de fer és modificar la normativa, de manera que puguem atacar la base del problema, que són els comerços que estan venent aquest tabac”, i emfatitza que caldria revisar la regulació vigent “per fixar a quin tipus de persones pots vendre aquest producte i a qui no”.

Etiquetes:

Torres reclama al Govern “un esforç per regular aquest tema” i alerta que amb el marc normatiu actual “les sancions que s’apliquen com a establiments són molt petites i potser val la pena pagar-les pels guanys que obtenen, i potser hem de canviar la normativa en aquest sentit”. El mandatari encampadà assegura que “ja no es veu al Pas, com es veia abans de les operacions que ha fet la policia, que com aquell que diu quasi veies al carrer els contrabandistes carregant els paquets de tabac als vehicles”, i destaca que “hi ha hagut una bona feina però s’ha de continuar treballant perquè el problema no l’hem erradicat”.

Pel cònsol d’Encamp, la situació que s’ha produït al Pas de la Casa és com retrocedir a l’Andor­ra de fa molts anys, però amb l’agreujant d’un canvi en la modalitat del contraban. “El diferencial de preu és molt important i ha provocat que aquesta pràctica s’hagi convertit en un tema habitual i no solament de gent que ho feia per tenir un plus, sinó de màfies, un contraban més controlat, més establert, i això és més perillós”, adverteix Jordi Torres. Per reiterar que per això és essencial per erradicar-lo actuar contra les persones que fan el transport del tabac de manera il·lícita, “que s’està fent, però la clau està en els establiments que estan venent aquests articles a aquestes persones, i de moment la llei aquesta responsabilitat no la sanciona”, i demana que s’avanci a modificar la normativa perquè reculli millor aquesta casuística.

El cònsol critica les pràctiques d’aquests establiments de la vila fronterera que venen tabac destinat a portar-lo a França il·legalment, perquè ressalta que “dona una imatge molt perjudicial per al poble, per al país i per a tot”, i argumenta que “ja venent el tabac a preu normal el marge diferencial és important, i que encara el venguin més per sota i depèn de com el baixin al final és un tema que ens perjudica a tots”.

L'"OUTLET', UNA "MIDA DE BANDA"

L’outlet que el Govern va proposar per al Pas de la Casa “s’està treballant” a les taules en què participen el comú, els comerços i els empresaris, “però crec que s’ha deixat una mica de banda perquè s’ha cregut més interessant treballar d’altres prioritats”, apunta el cònsol. I exposa que al comú se li ha demanat que compleixi determinats requisits per millorar la qualitat de la gent que ve a comprar “i en això estem treballant”. Recorda que al voltant de l’outlet “hi havia una sèrie d’incògnites a resoldre i encara no s’han definit”, i afirma que al poble tant hi ha detractors com defensors del projecte. “Hi ha gent favorable i d’altra que diu que hem d’anar a buscar un turista de més qualitat, i això ja portarà que els comerços del Pas vagin canviant per buscar el de més qualitat o marques de més prestigi”, indica Torres.

tracking