Reunió dels cònsols

Meses electorals obertes a ciutadans voluntaris

La llei estableix un sorteig a partir del qual es podrà assignar un titular i dos suplents per mesa entre els que hi estiguin disposats

Meses electorals obertes a ciutadans voluntarisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La modificació de la Llei qualificada del règim electoral preveurà la participació de ciutadans a les meses, com havia recomanat el Consell d’Europa. Però els ciutadans que formin part de les meses no ho faran de manera obligatòria com passa a d’altres països, sinó que en podran formar part voluntàriament.

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va explicar-ho ahir en finalitzar la reunió de cònsols, en què els comuns van repassar els últims serrells d’una normativa que entrarà a tràmit parlamentari a final de juliol i que el Consell podria aprovar a la tardor.

A cada mesa s’assignarà una persona titular i dues suplents. “Una de les coses més importants que introdueix la llei electoral és la participació ciutadana”, va valorar Torres. “Amb la nova llei es recull que la participació sigui voluntària, per bé que la proposta inicial era que fos obligatòria”, va afirmar el cònsol d’Encamp.

Perquè sigui una contribució voluntària es farà un sorteig entre aquelles persones amb dret a vot. “A vint persones escollides de la llista electoral se’ls enviarà una carta certificada, que podran o no respondre afirmativament”, va relatar Torres. El primer que accepti la proposta serà el titular de la mesa i tindrà dos suplents.

“El fet que sigui voluntari ha estat una decisió política que busca l’interès ciutadà”, va dir Torres, que va admetre que el plantejament de voluntarietat suposa un “maldecap en l’àmbit intern dels comuns, perquè ha prevalgut més el que pensi el ciutadà”.

Segons Torres, els ciutadans faran una tasca que anirà més enllà d’observar. “Participaran a l’escrutini” i “faran formació prèvia per a les tasques que se’ls encarreguin”, hi va afegir. La reforma simplifica els requisits de vot per correu, per al qual n’hi haurà prou amb una declaració jurada, preveu la figura de l’observador internacional i cabines per a gent amb dificultats funcionals.

Operativa a les generals

La llei, que vol aprovar-se a la tardor, estarà operativa les properes eleccions generals, el 2019. La modificació preveu canvis en el període hàbil de publicació de llistes electorals, que passa de 3 a 6 dies des de la convocatòria, i la presentació de candidatures, que s’amplia de 5 a 7 dies.

LA COPA DEL MÓN A L'ÀLIGA, MALA OPCIÓ

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va dir ahir que si no es fes la plataforma a Soldeu, que és la que possibilitaria utilitzar la pista de l’Avet, hi hauria la possibilitat de disputar les finals de la Copa del Món d’esquí íntegrament a la pista de l’Àliga, “però llavors segurament seria l’última que faríem perquè les finals del torneig s’han de fer amb el màxim de condicions possibles”. D’altra banda, Tor­res va explicar que la voluntat majoritària manifestada a la reunió de Nevasa és que se segueixi comercialitzant el forfet conjunt després del 2019, encara que augmenti el preu. “La voluntat és que aquest procés de liquidació sigui el menys traumàtic possible”, va refermar.

tracking