El Tribunal de Comptes adverteix dels complemens de sou irregulars

Insisteix que es van pagar primes fora de normativa per mantenir el salari a treballadors reubicats

El Tribunal de Comptes adverteix dels complemens de sou irregularsFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella va aplicar el 2015 complements salarials no regulats per llei per tal de mantenir el sou a treballadors que havia reubicat a posicions per les quals haurien d’haver passat a rebre una mensualitat inferior. Així es reflecteix en l’informe del Tribunal de Comptes, que adverteix que es tracta de complements “sense regulació normativa”.

Etiquetes:

El comú de la capital va pagar aquest complement, que anomena absorbible, a treballadors de la corporació després de canviar-los de posició laboral “amb la finalitat de mantenir-los-hi el nivell retributiu”, segons el text de l’organisme de comptes. El Tribunal de Comptes fa incidència en el fet que, després del canvi de posició, a aquests treballadors els corresponia una retribució menor, “segons la graella salarial”. El text que fiscalitza l’exercici del 2015 entén que “aquest complement no disposa de regulació normativa que sigui aplicada a aquests casos”, pel que “la pràctica és contrària al regulat a l’article 60 de l’Ordinació comunal de la funció pública” i “al principi de legalitat que ha de regir l’actuació de l’administració pública”.

Pel que fa a la relació amb els seus treballadors, l’informe també considera que l’entitat comunal “no té la pràctica de formalitzar per escrit els contractes laborals de determinats eventuals i del personal de relació especial”. En aquest sentit, el Tribunal de Comptes recomana que “aquests contractes siguin formalitzats amb l’objectiu d’evidenciar el conjunt de drets i obligacions de les parts”.

L’òrgan també posa en relleu que el comú complimenta el 100% del salari d’aquells treballadors que es troben de baixa per incapacitat laboral, per accident o malaltia laboral, sense que el treballador financi part d’aquesta cobertura, i que de la mateixa manera finança la integritat de l’assegurança mèdica complementària, sense aportació per part dels treballadors coberts, un fet que contravé la normativa de funció pública. Tanmateix, reitera que un grup de 14 treballadors amb antiguitat superior a l’1 d’abril del 1990 reben el 100% del salari en cas de baixa, independentment de quin sigui el motiu de la mateixa. La qüestió de l’assegurança mèdica ja es va resoldre a partir del gener d’aquest any i els treballadors han de sufragar el 25%. No succeeix el mateix amb la dotzena de treballadors que hi treballen d’abans del 1990 i se’ls paga el total del salari en cas de baixa. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va recordar que el 2015 encara no estaven al capdavant de la corporació, va assenyalar que “són persones que van entrar amb unes condicions concretes” i que, per tant, “és un dret adquirit que totes les corporacions els han respectat i nosaltres ho seguirem fent a menys que el Tribunal de Comptes ens ho compliqui molt, però creiem que hi ha arguments per defensar-ho”. A més, va indicar que no és costós perquè “en ser el col·lectiu que menys baixes es demana, poc afecta les arques del comú”.

tracking