Legislació

Govern i partits estan més a prop d'un consens per les competències

En la reunió tripartida de la setmana vinent es podria rubricar un preacord sobre aquesta reforma

Govern i partits estan més a prop d'un consens per les competènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consens entre el Govern, els partits amb representació al parlament i els comuns per reformar les competències està cada cop més a prop. Així ho van destacar els representants del PS i del grup liberal a la taula tripartida que negocia la reforma del model competencial i que ahir es va reunir al Consell General. La sintonia és tan positiva que tots dos van afirmar que a la trobada que se celebrarà dilluns de la setmana que ve es podria arribar a un principi d’acord sobre el text relatiu a la reforma competencial. Un text sobre les competències que es podria tancar amb el sí dels dos partits. Si no hi hagués aquesta unanimitat es presentarien esmenes més endavant.

El conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, va mostrar-se satisfet per “la bona rebuda” per part del Govern que, va dir, ha tingut les propostes presentades per la seva formació fa unes setmanes. El PS aposta per la homogeneïtzació i un pla pedagògic conjunt de les escoles bressol, per una normativa nacional en l’àmbit dels parcs naturals, per la creació d’un registre de la propietat nacional i perquè el Govern assumeixi la gestió dels joves en risc.

“Sobre aquestes quatre propostes hi ha una bona recepció. Totes són molt importants, però la més és la de la situació dels joves en risc d’exclusió, de drogodependència i d’estar exposats a situacions perilloses”, va dir López, que aposta per la creació d’un cos nacional de persones que atengui aquests joves i que els comuns mantinguin les competències de dinamització del col·lectiu. Aquestes polítiques, va dir, són propostes del PS i “si es mantenen en els nostres termes en la reunió de la setmana que ve podríem arribar a un preacord amb les competències i després parlar del tema de transferències”.

Liberals, a prop del consens

El grup liberal també estaria a prop de sumar-se al consens per la reforma de les competències, ja que considera que malgrat que encara no està tancada ahir es va avançar en temes pendents com ara el paper que han de tenir els comuns en la gestió de les guarderies, la creació d’un registre de la propietat nacional i que les polítiques de joventut estiguin sota el paraigua d’un pla a càrrec del Govern. Sí que s’admet que encara s’han de llimar alguns serrells en relació amb els informes vinculants respecte a la cessió de ter­renys per part dels comuns.

En aquest cas, els liberals aposten perquè el Govern realitzi uns plans sectorials en què estiguin planificades les infraestructures viàries, energètiques o educatives per un període de quinze anys. Els comuns els haurien de recollir en els seus plans d’urbanisme i els informes que elaborarien respecte a les infraestructures no serien vinculats. Tots els projectes no recollits en els plans sectorials i que el Govern volgués tirar endavant sí que requerien per als liberals un informe vinculant tant si la infraestructura prevista per l’executiu és sensible o no.

El principal grup de l’oposició assegura que treballarà fins dilluns vinent per intentar arribar a un acord i que es pugui presentar un text amb el suport total de totes les institucions i que si no es pot tancar per unanimitat, quan entri a tràmit, el grup en desacord pugui presentar esmenes.

SDP INSISTEIX QUE CAL COMENÇAR DE ZERO LA REFORMA

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, també va assenyalar que es continua avançant en termes generals en la reforma de les competències i que només queden “alguns serrells” a resoldre. Malgrat això, tot fa indicar que el text no comptarà amb el suport del representant d’SDP al Consell General. Naudi va insistir una vegada més en el fet que el que està impulsant el Govern “no és una reforma, sinó que es tracta d’una reformeta”. El conseller va lamentar que no s’hagi aprofitat l’ocasió per fer una reforma estructural i arrencar de zero amb una negociació sobre les competències sense “a prioris”. Naudi va titllar d’“error històric” deixar passar “una ocasió com aquesta”. El parlamentari hi va afegir que “el principi d’autogovern dels comuns s’ha de respectar i en aquests moments veiem que se’ls estan traient algunes potestats només per qüestions de precipitació del Govern”. L’ara únic conseller general d’SDP va sentenciar que “el plantejament no és el que s’hauria hagut d’adoptar”.

tracking