agricultura

Sant Julià obté la collita de més qualitat de l'últim any

Servat destaca que la zona de la ribera d’Ordino va ser la més afectada per les pedregades, mentre que a les valls centrals van ser quasi inexistents

Sant Julià obté la collita de més qualitat de l'últim anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La classificació de la collita de tabac corresponent al 2016 acaba avui amb una “bona qualitat general” dels 250.000 quilos recollits, si bé la pedra, com és habitual, va fer malbé les fulles d’algunes plantes de les parròquies altes. Així ho va explicar el responsable de la categorització, Antoni Servat, que va destacar que una vegada més Sant Julià de Lòria és la parròquia que presenta un tabac de millor qualitat. “Vam començar per Sant Julià i hi hem trobat molt bon tabac”, va afirmar, afegint que a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany “també és força bo”. Servat va destacar que això s’explica en gran part perquè a les valls centrals no hi va haver cap pedregada. En el cas de Sant Julià, va explicar, “va pedregar a Fontaneda, però a Aixirivall no”.

D’altra banda, el classificador va detallar que a Encamp la collita també ha estat bona, igual que a la Massana. En canvi, a Ordino s’ha detectat tabac de menys qualitat, ja que hi va haver més afectació per pedregades. El més perjudicat, el tabac procedent de la ribera d’Ordino. “Del Serrat cap avall hi va haver pedregades bastant fortes que van afectar la collita a la Cortinada i Ansalonga”, va explicar. Pel que fa a Canillo, la categorització es farà avui, però Servat va avançar que “sempre presenta una qualitat molt inferior a la resta”. Cal recordar que les categories queden establertes en funció de l’afectació de les pedregades. Les de millor qualitat són les que presenten entre un 10% i un 30% pedregat, en segon lloc hi ha les que estan danyades entre un 40% i un 60%, mentre que per últim es deixen aquelles fulles que han patit danys d’entre el 70% i el 90%.

Un any més, seguint la quota pactada, la collita ascendeix als 250.000 quilos. La major part s’espera poder-la aprofitar, mentre que es calcula que uns 50.000 quilos seran els que s’hauran de llençar i acabaran cremats al forn incinerador. Amb tot, la valoració definitiva es farà un cop s’hagi acabat tota la categorització de la collita. Tot aquell tabac que tingui una quantitat òptima és el què es ven per acabar sent consumit a Kentucky com a tabac de mastegar.

Preu

Antoni Servat va indicar que enguany el tabac que es posi a la venda es pagarà a 20 cèntims el quilo, un preu que s’ha aconseguit incrementar els darrers anys, ja que anteriorment havia estat de 17 cèntims. “Hem de pensar que tampoc es pot pagar a gaire més perquè entre el trajecte que ha de fer i la manipulació no sortiria a compte”, va exposar, remarcant que aquests diners ajuden “a pagar la gent que treballa en la classificació. Quan surten d’Andorra les fulles seques viatgen cap a França, on se sotmeten a una fermentació accelerada, i posteriorment se’n fan estrips. Acabat aquest procediment es trasllada cap als Estats Units.

tracking