Andorra la Vella

Marsol critica el Col·legi d'Arquitectes

La cònsol diu que li “sona a dictadura” la decisió de l’entitat de prohibir als membres que participin en l’embelliment de Meritxell i Vivand

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va qualificar de “lamentable” que el Col·legi d’Arquitectes hagi vetat la participació dels seus membres en el concurs per embellir i unificar l’avinguda Meritxell i Vivand, tot i que va reconèixer que no té constància oficial d’aquest fet.

La degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes, Zaira Nadal, va relatar aquesta setmana al Diari que no estaven d’acord amb el format del concurs, que és per mèrits, és a dir, pel currículum dels participants; mentre que ells aposten que sigui per idees, pels projectes presentats. Després de realitzar una consulta entre els membres, en la qual van votar 27 dels 120 col·legiats, l’entitat va decidir prohibir als arquitectes presentar-se al concurs d’embelliment. La participació en el concurs pot comportar multes d’entre 5.000 i 50.000 euros al col·legiat, així com la inhabilitació temporal o permanent, si la persona és reincident.

“Si és veritat és lamentable, a mi els vets em sonen a dictadura”, va remarcar Marsol al Diari. D’altra banda, la cònsol va indicar que no es plantegen canviar el tipus de concurs i va exposar que no és una cosa feta de casualitat. “Hi hem reflexionat, li hem donat voltes, hem parlat els dos comuns amb els tècnics i nosaltres considerem que el que ens convé en aquest projecte és un concurs de mèrits”, va puntualitzar la cònsol. En aquest mateix sentit, va assegurar que el projecte “no és res de l’altre món”, però que tenen “clar” com el volen fer. “Volem dignificar les avingudes, fer una cosa còmoda, i entenem que així [amb el concurs de mèrits] serà més ràpid”, va defensar la cònsol.

Inversió en infraestructures

En un altre context, Marsol va destacar que destinaran els diners de les transferències a infraestructures que necessita la capital. “Algun pont que hem de reforçar; els Serradells, que estava previst que es faria en diversos anys, es pot avançar una mica, o també tenim la qüestió dels aparcaments”, va exposar Marsol. En aquesta línia, va emfasitzar que les transferències serviran per concretar projectes d’inversió que el Govern haurà de deixar de fer amb el traspàs de diners. No obstant això, va explicar que de moment no saben en quines iniciatives es volen esmerçar les transferències. “Començarem a parlar-ho a la junta, perquè això es va aprovar dijous i no ho tenim decidit.”

Aquell dia el Consell General es va oposar que es congelessin les transferències i va donar llum verd al fet que el Govern traspasses 8,4 milions d’euros a repartir entre totes les corporacions locals. Prèviament, els cònsols de les set parròquies havien pactat amb l’executiu tornar a congelar les transferències en el marc de l’acord institucional del 2014. En un primer moment es preveia que el Govern pagués un total de 54,6 milions d’euros a repartir entre tots els comuns, però amb la decisió del Consell General ara haurà d’aportar 63 milions d’euros a les corporacions locals.

“Andorrà la Vella rebrà les transferències com tots els comuns”, va subratllar Marsol. La cònsol, però, desconeix quan arribaran aquests diners a la corporació i quina és la quantitat exacta. “El cap de Govern ens va dir que ens tocaria més d’un milió d’euros”, va destacar.

El ràfting es podria beneficiar

Un dels projectes que es podrien beneficiar amb les transferències a la capital és el del ràfting. De moment, Sant Julià de Lòria ha apartat una partida de 800.000 euros en els pressupostos d’enguany perquè el parc d’aigües braves sigui factible, però ara per ara la capital no ho preveu. La cònsol va especificar que el comú d’Andorra la Vella no inclou cap partida per al projecte del ràfting en els seus pressupostos. “Primer hem de veure com va evolucionant, com acaben els estudis”, va argumentar Marsol, que no va descartar utilitzar les transferències en el parc d’aigües braves. “Si al final hem de fer alguna cosa sempre tenim aquesta transferència extra i podem destinar una part a això”, va precisar.

REPORTATGE

Germanor culinària

Andorra la Vella i Valls celebren els cinquanta anys d’agermanament a través de la gastronomia. És per això que l’ajuntament de la capital de l’Alt Camp va organitzar ahir a Andorra la Vella una calçotada al més pur estil vallenc. Enmig de la plaça del Poble, uns homes van fer foc amb llenya i a sobre van instal·lar els calçots. En total, es van coure 6.500 unitats d’aquesta ceba, a més de 600 botifarres. A l’àpat no va faltar la clàssica salsa romesco per untar els calçots o vi amb la DO del Priorat, com Scala Dei. La proposta dels vallencs va ser un èxit total i la cua creuava bona part de la plaça del Poble i no era per a menys, ja que es van repartir unes 600 racions.

Però aquest no serà l’únic acte culinari que servirà per commemorar les noces d’or de l’agermanament entre les dues ciutats. El 25 i 26 de març els escudellaires d’Andorra la Vella viatjaran fins a Valls per oferir aquest típic plat andorrà als tarragonins, va explicar la cònsol de la capital, Conxita Marsol. A banda d’això, va precisar la cònsol, es faran actes protocol·laris a les dues localitats durant les festes majors, que en els dos casos són a començament d’agost.

Amb totes aquestes iniciatives es vol reprendre una relació que els “dar­rers anys s’havia refredat”, va dir Marsol. “És una tradició que s’havia perdut [la calçotada] i hem d’agrair a la cònsol els esforços que han fet per poder recuperar-la”, hi va afegir l’alcalde de Valls, Albert Batet.

Això és només el començament, ja que les dues ciutats volen potenciar trobaments culturals i de castellers. “El regidor de Cultura, Marc Ayala, que també ha vingut, ha tingut contactes amb el nostre cònsol menor per fer més relacions”, va dir Marsol.

Assistents menjant calçots a la Plaça del Poble.

Marsol critica el Col·legi d'Arquitectes

Marsol critica el Col·legi d'Arquitectes

Marsol critica el Col·legi d'Arquitectes

tracking