L'ús de l'ADN per identificar les tifes no s'aplicarà fins a final d'any

Els cònsols confien que el mes de maig es pugui convocar el concurs per trobar l’empresa encarregada de fer les analítiques

L'ús de l'ADN per identificar les tifes no s'aplicarà fins a final d'anyANA / M. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les analítiques per tal d’identificar els amos incívics mitjançant l’ADN de les tifes dels gossos no es començaran a utilitzar fins a final d’any o fins a principis del 2018. Així ho van explicar ahir el cònsol major de la Massana, David Baró, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que van actuar com a portaveus de la reunió de cònsols que es va celebrar a Pal. Baró va detallar que la comissió que es va crear entre els comuns i el Govern per elaborar el plec de bases que ha de permetre escollir una empresa que gestioni el cens caní per ADN, elaborant les analítiques corresponents, segueix avançant en els treballs. En aquest sentit, però, la reunió de cònsols va decidir ahir facultar el comú d’Escaldes-Engordany perquè tregui el concurs com a molt tard el mes de maig.

Etiquetes:

Així, els comuns esperen poder tenir l’empresa encarregada de fer les analítiques per identificar tots els animals que hi ha al país i que a partir de final d’any, si tot va bé, es pugui començar a aplicar el sistema i per tant a multar els propietaris incívics que no recullen els excrements dels seus animals. Amb tot, Baró va recordar que també estan pendents que el Govern elabori el reglament que ha de regular aquest nou procés d’identificació dels animals.

comerç

D’altra banda, en la reunió de cònsols d’ahir també es va decidir quins seran els representants dels comuns en el comitè de seguiment del pla estratègic del sector comercial. S’ha prioritzat les parròquies amb més teixit comercial, de manera que hi haurà representants dels comuns d’Andorra la Vella, Escaldes i Encamp (pel Pas de la Casa), i també s’hi sumarà Sant Julià com a representant de la resta de parròquies. Del comitè se’n despengen fins a sis comissions de treball que també tindran representació comunal. La previsió és que al març comencin les reunions amb trobades quinzenals.

NEGOCIACIÓ AMB GOVERN PER LES DESPESES DE LES PERSONES TUTELADES

En plena negociació per les competències i transferències, els comuns van anunciar ahir que es reuniran amb el Govern per tal de determinar si ha de seguir en vigor l’acord que tenen amb la Fundació Privada Tutelar i segons el qual els comuns aporten 100 euros per cada persona tutelada amb un màxim de 12.000 euros a l’any. Baró i Marsol van explicar que el conveni es va signar “fa molts anys”, concretament el 2008, quan “el Govern no assumia algunes ajudes socials i els comuns vam assumir serveis, com el SAD, que no ens tocaven”. Així doncs, els cònsols consideren que ara la situació ha canviat i donada la situació actual “cal replantejar-ho”. La previsió és reunir-se amb Govern i determinar “si el conveni s’adapta a la nova legislació” o si hi ha d’haver alguna modificació, com per exemple que passés a ser una competència de l’executiu.

Els cònsols van explicar que el conveni actual es va renovar l’any passat i és vigent fins al 2020, de manera que de moment se seguirà funcionant com fins ara i els comuns assumiran la despesa.

S'IMPULSA UN PROJECTE PER CREAR EL CARNET D'ESTUDIANT INTERNACIONAL

L’Associació Carnet Jove d’Andor­ra té previst renovar el contracte de patrocini que manté amb Crèdit Andorrà i segons van avançar ahir els cònsols un dels principals objectius per als pròxims anys serà la creació d’un carnet d’estudiant internacional. David Baró va explicar que es considera un projecte necessari perquè hi ha molts joves que estudien fora de les fronteres andorranes i seria una manera de donar-los facilitats.

Aquest, però, no serà l’únic objectiu que s’haurà d’assolir els pròxims anys. Baró va destacar que es vol “potenciar el projecte europeu”, si bé no va donar-ne més detalls. Una de les novetats que hi haurà a partir d’ara és que malgrat que el patrocini serà per deu anys, com fins ara, al cap de cinc anys es farà una revisió per tal de comprovar quins són els objectius que s’han assolit i si és necessari, afegir-ne de nous.

Cal recordar que a partir d’ara l’associació també compta amb la participació del Govern, de manera que s’ha incrementat el pressupost. Baró va remarcar que els comptes estan sanejats.

tracking