Administracions

Ld'A avisa que els comuns hauran de “pidolar” a Govern per invertir

Els consellers liberals reclamen una taula nacional per poder participar i debatre sobre transferències
i competències

Ld'A avisa que els comuns hauran de “pidolar” a Govern per invertirLd'A

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers comunals de Liberals d’Andorra + Independents (Ld’A + I) van mostrar ahir la seva preocupació per la voluntat del Govern de congelar un any més les transferències als comuns, una mesura que en principi l’executiu de DA no podria tirar endavant perquè no disposen a dia d’avui d’una majoria qualificada. El representant lauredià, Joan Albert Farré, que va actuar com a portaveu de la resta de consellers, va assegurar que “limitant les transferències es redueix la capacitat d’autogovern dels comuns, que hauran d’acabar pidolant els diners a Govern per poder fer inversions”. Alhora va criticar que en aquest tema “DA està tirant pel dret, saltant-se el que pensem la minoria”.

Segons es va explicar mitjançant un comunicat, per als consellers liberals l’actual congelació de les transferències “es fa per decisió política i no econòmica”. En aquest sentit, Farré va afegir que “és un debat polític, de model d’Estat, ja que no suposa augmentar la despesa pública, sinó determinar qui disposa de més diners, si Govern o els comuns”. Per tot plegat van anunciar que entre ahir i avui tots els representants liberals a les minories entrarien una demanda sol·licitant la creació d’una taula nacional de Treball i de debat sobre les transferències i les competències. A la proposta es demana que la taula sigui creada pel Consell General i que hi puguin participar representants del mateix Consell, del Govern i que els comuns hi estiguin representats “per les diferents forces polítiques que els componen en la proporcionalitat equitativa pertinent, amb la finalitat de trobar l’encaix òptim de tots els òrgans de l’Estat i alhora garantir l’assoliment de la millor prestació de servei per a tot ciutadà”.

En la roda de premsa hi van participar representants de tots els comuns on tenen presència els liberals, de manera que a part de Farré, també hi havia el conseller d’Escaldes-Engordany, Marc Magallón; el d’Andorra la Vella, Víctor Pintos; i el d’Encamp, Jordi Troguet. Precisament, el representant encampadà va remarcar que sovint les minories comunals “suposen més del 50% dels vots”, per la qual cosa considera que no es pot deixar fora les minories d’un debat on s’està afectant directament les finances comunals. “Amb la congelació de les transferències, Encamp deixarà de rebre 3 milions d’euros que mai més hi seran”, va apuntar, alhora que va proposar que l’executiu pagui l’import total de les transferències i posteriorment els comuns puguin deixar al Govern “els diners amb un préstec a interès zero”. Així no es veuria afectat el límit d’endeutament.

Els consellers van recordar que amb la congelació de les transferències, que suposen el 18% dels ingressos de l’Estat, les corporacions deixen de rebre uns 9 milions d’euros anuals, el que “suposa una greu afectació a les finances comunals, repercutint en els serveis que aquests poden donar als ciutadans”, i van retreure que “mentre els comuns s’han hagut d’estrènyer el cinturó, el Govern ha seguit augmentant la despesa”.

tracking