comptes

Sant Julià dubta si supera el límit d'endeutament

Els números vermells de Naturlandia podrien fer que la corporació incompleixi el màxim legal

Sant Julià dubta si supera el límit d'endeutamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià podria quedar per sobre del límit màxim de deute amb el tancament del 2016, segons van indicar diverses fonts properes a la corporació. El dèficit de Naturlandia, que segons les estimacions fins a la data podria situar-se en un milió d’euros, podria posar la corporació en una situació delicada respecte al deute. Cal recordar que la legislació estableix que el deute d’una par­ròquia no pot superar el doble dels ingressos anuals. Per exemple, l’any 2015 els ingressos van ser d’11,63 milions d’euros i per tant el màxim endeutament permès per la llei seria de 23,27. S’ha d’afegir que la quantitat d’ingressos a partir de la qual es computa surt d’una mitjana dels últims tres anys. Aquesta característica té com a objectiu evitar que un any concret, per factors puntuals, una administració tingui uns ingressos extraordinàriament alts o extraordinàriament baixos degut a un fet concret. Sant Julià va tancar el 2015 a tan sols 60.000 euros de marge de superar el límit. I ho va poder fer amb comptabilitat creativa respecte a un deute amb la constructora Copsa per unes obres a Naturlandia. La justícia va condemnar el comú a pagar 1,7 milions i hi va haver un acord per fer-hi front amb pagaments de 300.000 euros anuals. Aquest endeutament va quedar en suspens i va permetre estar per sota del límit.

El tancament del 2016, però, és més complicat, perquè el comú va decidir pagar de cop el deute amb Copsa. Per aquest motiu els números vermells de Naturlandia se situaran en prop d’un milió. Diverses fonts properes al comú van incidir que l’ajornament de l’aprovació del pressupost està lligat amb la voluntat de presentar uns números per sota del límit de deute. Cal recordar que la corporació local és l’única del país que no va aprovar, com està fixat, el pressupost per al 2017 al final del 2016. Encara no s’ha acabat de completar i tampoc hi ha data concreta per portar-lo a sessió comunal.

Un dels factors que segons aquestes fonts pot fer allargar l’aprovació del pressupost és l’esperança que esdeveniments polítics d’abast nacional canviïn l’escenari. Govern ha de portar el pressupost de l’Estat al Consell a mitjans del mes vinent. En la votació prèviament els grups parlamentaris s’han de posicionar pel que fa a la proposta de congelació de transferències que l’executiu vol tirar endavant i que en principi va pactar amb els comuns. Govern no en té prou amb els vots dels demòcrates, ja que no té majoria dins dels consellers elegits per circumscripció nacional. Un cop els liberals i SDP s’han mostrat sempre contraris a aquesta mesura, l’esperança de l’executiu és que el PS hi doni suport (com ja va fer l’any anterior) a la congelació. Els socialdemòcrates, però, ja han advertit que aquest cop votaran en contra a menys que el Govern hagi presentat abans de mitjans del mes vinent un projecte de reforma de transferències i competències comunals. Si finalment el PS no dona suport l’executiu haurà de pagar entre vuit i nou milions més d’euros als comuns. A grans trets, Sant Julià rebria uns 750.000 euros més, segons fonts coneixedores del dossier. Aquests 750.000 euros extra d’ingressos per al 2017 arreglarien totalment els comptes par­roquials per aquest any.

Aquest escenari significa que, encara que la majoria de Laurèdia en Comú s’ha mostrat partidària que les transferències es congelin, a efectes pràctics l’ar- ribada de tres quarts de milió d’euros permetria solucionar el problema dels ingressos per enguany. El problema és que l’executiu està fent tot el possible per convèncer el PS.

ESTRANY CALENDARI A NATURLANDIA

La pàgina web de Naturlandia mostra els horaris d’obertura durant tot el 2017 i, segons diferents fonts, no han estat entesos per molta gent. D’entrada, el parc no només tancarà al maig i al novembre, sinó també del 18 al 28 d’abril. Després obrirà tres dies i tornarà a tancar entre l’1 i el 24 de maig. I hi haurà un tercer tancament entre el 6 i el 30 de novembre. Segons les mateixes fonts, la confusió per al visitant serà màxima perquè l’oferta canvia molt sovint segons el mes o la setmana i per tant qui no consulti la web és possible que s’endugui una sorpresa.

tracking