El comú defensa que l'impost dels cortals és el més baix de la llei

Vidal posa de manifest que amb la revisió del cadastre totes les propietats de la parròquia han d’assumir el pagament de la taxa

El comú defensa que l'impost dels cortals és el més baix de la lleiARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’impost sobre la propietat immobiliària que a partir d’ara hauran d’assumir els cortalans de la vall del Madriu és el més baix que permet la llei que obliga a gravar totes les propietats de la parròquia. Després que la presidenta de l’Associació de Propietaris de la vall del Madriu-Perafita-Cla­ror, Meritxell Font, denunciés que les bordes hagin de pagar aquesta taxa, el comú recorda que “és una obligació per llei” i que s’ha optat per l’import “més baix”. “Per sota no ho podem fer”, diu el conseller d’Administració i Aparcaments, Esteve Vidal, que indica que el gravamen va dels 30 cèntims als tres euros, i per les bordes “l’hem situat en el mínim que permet la llei”, és a dir, de 0,30 euros.

Etiquetes:

D’aquesta manera, apunta, un cortal de 100 metres quadrats hauria d’abonar 30 euros l’any. “No és un impost que sigui desproporcionat”, rebla, afegint que “és molt poc freqüent trobar-se bordes de més de cent metres quadrats”. Vidal assenyala que es tracta d’un impost que han de pagar totes les propietats immobiliàries de la parròquia independentment del seu ús i que ara, amb la revisió del cadastre enllestida, hauran d’abonar també els cortalans. “Un cop s’ha fet la feina, aquest impost s’aplica a tot­hom, cortalans i qualsevol altre propietari de la parròquia, tingui una borda al Madriu o a Engolasters”, explica.

La portaveu dels propietaris del Madriu va criticar que haguessin de fer front a aquest impost quan encara no s’ha donat solució als problemes de la vall, com l’accés. “Fa molts anys que exigim un informe per les possibilitats d’accés, i no tan sols ens hem assabentat que encara no s’ha iniciat l’estudi, sinó que a sobre hem de pagar”, va lamentar. Respecte a aquesta qüestió, Vidal assenyala que “la problemàtica específica de la vall va molt més enllà i s’ha de desvincular d’un impost que grava a tothom”, i remarca que “durant aquest mandat hi haurà com a mínim una decisió sobre la qüestió de l’accés” a la zona.

Decisió abans del 2019

El conseller comunal posa de manifest que les problemàtiques que afecten el Madriu depenen no únicament del comú escaldenc, sinó també de quatre corporacions implicades, però assegura que “s’està treballant” en la regulació de l’accés a la vall. “És cert que s’ha de prendre una decisió sobre l’estratègia d’accés a la vall”, reconeix, alhora que recalca que “el comú va adquirir el compromís que abans de finalitzar el mandat s’adoptaria una decisió” sobre aquest tema. “Abans del 2019 hi haurà un acord sobre aquest tema”, conclou.

tracking