El comú redueix 15 milions d'euros de deute en 5 exercicis

El 2012 era de 43 milions d’euros, mentre que ara és d’uns 28 milions

El comú redueix 15 milions d'euros de deute en 5 exercicisCOMÚ LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol massanenc, David Baró, va indicar ahir que la parròquia ha reduït en els darrers cinc exercicis 15 milions d’euros de deute. El 2012 l’endeutament se situava en 43 milions. Ara mateix, el comú té un deute directe de 13,4 milions d’euros, a més d’uns altres 15 milions que tenen els bancs en preferents de Pal-Arinsal. Inicialment, aquesta partida era d’uns 19 milions d’euros, però ahir Baró va anunciar que s’ha reduït després que el comú adquirís recentment preferents per un valor de 4,3 milions.

Etiquetes:

Els 13,4 milions d’euros del deute directe del comú equivalen a la meitat del límit màxim d’endeutament, que se situa en el 200% dels ingressos anuals de la corporació. Baró va presentar els pressupostos del 2017 en el consell del comú i va remarcar que espera tancar l’exercici del 2017 amb un límit màxim d’endeutament del 84%.

Pel que fa als pressupostos de l’any que ve, Baró va destacar que són equilibrats, ja que la despesa serà de prop de 12,5 milions, el mateix import que els ingressos. “És un pressupost prudent, molt realista”, va assegurar Baró.

Tot i que el cònsol va destacar que han congelat les taxes, els impostos i els preus públics, va argumentar que espera que s’incrementin els ingressos perquè cada cop hi ha més empreses i persones a la parròquia. “Nosaltres continuem en aquesta línia, de no apujar la pressió fiscal, que això es traduirà en més vida a la parròquia i en ingressos a les arques comunals”, va precisar Baró.

Aquesta tendència espera el cònsol que ajudi a fer que hi hagi un superàvit. En aquest context, va posar d’exemple l’exercici del 2016, del qual ahir es va presentar la liquidació del tercer trimestre. Baró va indicar que, de moment, s’ha aconseguit un superàvit acumulat d’1,6 milions d’euros. “Estem en uns nivells d’assoliment dels ingressos d’un 112% o un 113%”, va exposar Baró, que hi va afegir que espera que l’any que ve se segueixi la mateixa tendència.

El cònsol va destacar que es destina 1,9 milions d’euros a inversions, una xifra que representa un 28,2% més que el 2016. Bona part d’aquesta partida, el 42%, es dedicarà a l’eixamplament de la carretera de Sispony.

Malgrat que el conseller de la minoria Albert Esteve va votar a favor dels pressupostos, va lamentar que d’un marge de 4,2 milions només es destinin 1,2 a inversió perquè la resta és per fer front al deute o les participacions d’EMAP. “Diverses ocasions ha presumit del muscle financer de la parròquia, però més de la meitat del muscle està destinat a lluir tatuatges en lloc de noves fites com la inversió”, va ressaltar.

BARÓ VOL TENIR EL CAMP DE FUTBOL

Un dels punts conflictius del consell del comú d’ahir va ser la creació del camp de futbol. El conseller Albert Esteve va recordar que les dues formacions polítiques ho portaven al programa i espera que abans que acabi la legislatura la parròquia compti amb el nou camp. “Obro la mà a la majoria perquè compti amb mi per tirar endavant aquest projecte”, va dir Esteve. Baró va remarcar que estan buscant un terreny i que han mantingut reunions. “Amb la Federació de Futbol hi ha un projecte que estem treballant, que pot ser viable i es podrà fer l’any vinent inclús”, va dir el cònsol.

tracking