El comú aprova un pressupost de 37 milions i eleva la inversió un 39%

L’embelliment de Meritxell i la separativa d’aigües de Santa Coloma són les obres més costoses d’una partida de 6,4 milions

El comú aprova un pressupost de 37 milions i eleva la inversió un 39%COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir un pressupost per a l’exercici del 2017 de 37,5 milions d’euros amb els quatre vots de l’oposició en contra. Es tracta d’uns comptes un 7,7% superiors als del 2016, amb una inversió real de 6,4 milions d’euros, un 39% més que l’exercici anterior. “Hem aconseguit augmentar la inversió perquè entenem que és molt necessària per dinamitzar la parròquia”, va destacar la cònsol major, Conxita Marsol.

Etiquetes:

En aquest sentit, el projecte amb major dotació pressupostaria correspon a l’embelliment de l’avinguda Meritxell, amb una partida de 900.000 euros. També cal destacar els treballs de separativa d’aigües de Santa Coloma, als quals la corporació destinarà 800.000 euros. A més, s’invertiran 600.000 euros en la millora del centre esportiu dels Serradells. En una escala menor es preveu la dotació de 260.000 euros per a l’enllumenat públic i la inversió de 200.000 per a diversos projectes, com ara la nova plaça de Ciutat de Valls, el soterrament de contenidors, les obres de la Margineda o l’avinguda Enclar, entre d’altres. Tot i així, Dolors Carmona, consellera del PS, va recordar que hi ha altres zones “que també necessiten mesures de xoc” i que “es queden al marge d’aquest projecte, encara que estaven previstes”, com Príncep Benlloch o l’àrea de Riberaygua.

A més, el comú destinarà un import de 15 milions d’euros a despeses de personal. Un pressupost que es redueix uns 300.000 euros respecte al 2016 per l’externalització de la gestió del servei de recollida dels residus urbans i perquè el servei d’atenció domiciliària passarà a Govern.

Les discrepàncies

Els ingressos augmentaran un 7,68%, majoritàriament gràcies a l’increment de les tarifes en el consum de l’aigua i dels aparcaments, dos puntals que han generat controvèrsia entre l’oposició i amb els quals la corporació espera ingressar 1,6 milions. Per una banda, el preu de l’aigua s’apujarà un 25% als hotels i un 12,5% als ciutadans. Una mesura que Jordi Minguillón, conseller de Liberals+CD’I, va considerar que més que “conscienciar” el que fa és “recaptar”, perquè com va explicar els blocs de pisos tenen un sol comptador i la despesa es divideix entre tots els habitatges igual. “Paguen el mateix els que són quatre que aquell que viu sol”, i va proposar un comptador per persona, un suggeriment que Marsol va desestimar pel seu cost.

Per altra banda, es preveu un increment de 65 cèntims l’hora en els aparcaments horitzontals. Una decisió que tampoc no va agradar a la minoria. “Tindrà un impacte negatiu. La suma de petits imports és el que fa disminuir el poder adquisitiu del ciutadà”, va dir Carmona. A més, les escoles bressol i les activitats esportives pujaran un 2,5%.

L’informe del tribunal

El comú va comunicar que va rebre un informe desfavorable del Tribunal de Comptes que qualificava de desencertada la revisió del marc pressupostari del novembre. “Limita l’increment de la despesa corrent a un 0,9% respecte a l’any anterior i nosaltres considerem que no ens afecta, perquè no superem el 180% d’endeutament que és el que marca la llei. De fet, estem en el 105%. Per tant, situem la despesa corrent al 3,51%”, va aclarir Marsol. Aquesta novetat també va condicionar el vot en contra de l’oposició, en considerar que no se’ls havia tingut en compte en el procés, ja que fins ahir a la tarda desconeixien la resolució de l’informe.

ELS AGENTS DE CIRCULACIÓ TINDRÀN MÉS POTESTAT

El comú va fer una proposta d’ordinació reguladora del procediment sancionador de la parròquia que va ser vista negativament per l’oposició. Aquesta consisteix en el fet que els agents de circulació podran demanar la identificació de les persones que cometin una infracció. “Els agents podran demanar les credencials a aquells que considerin que cometen una anomalia, però si s’hi neguen aleshores els agents hauran de demanar la col·laboració policial”, va dir Marsol. Si els infractors accedeixen a mostrar la seva identitat tindran un descompte del 50% en la multa, però en cas contrari no tindran dret a la reducció. “Creiem que l’ordinació retalla els drets del ciutadà i el deixa en certa indefensió. Quan es parla de règims sancionadors s’ha de ser molt curós”, va expressar Minguillón. Davant de l’oposició de la minoria a la mesura la cònsol es va comprometre a revisar l’ordinació.

tracking