El comú duplica la previsió per ITP i arriba al milió d'euros de recaptació

David Baró apunta que el global es pot incrementar el darrer trimestre, però alerta que no es pot prendre com un valor segur per al 2017

El comú duplica la previsió per ITP i arriba al milió d'euros de recaptacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’impost de transmissions patrimonials (ITP) està deixant uns ingressos inesperats al comú de la Massana. El cònsol major assenyala que l’any passat ja es va incrementar la partida “i vam pensar que seria només aquell any”, fet que va portar la corporació a preveure per a aquest exercici “una partida realista de 500.000 euros”. Les expectatives, però, s’han cobert amb escreix i David Baró destaca que “ja al tercer trimestre estem pràcticament a un milió d’euros i encara en falta un, no sé si l’últim seran 50.000 o 100.000 euros, però de moment estem en una mitjana de 300.000 euros al trimestre”.

Baró assegura, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que per les converses amb d’altres comuns sap que aquesta tendència a l’alça de l’ITP s’ha concretat en alguna altra parròquia, i atribueix l’increment de les operacions immobiliàries “al tema fiscal o de noves lleis, no ho sabem, però en cap cas ens ho hem de prendre com un valor que serà reincident i l’any vinent potser de cop baixa i per al pressupost no ho podem considerar una variable permanent”. Respecte a la tipologia de les transaccions, el cònsol massanenc indica que no són vendes de gran volum, sinó “coses petites, són pisos”, i que s’han repartit a tota la parròquia, tot i que hi ha alguns pobles on es detecta més moviment. “Hi ha zones com Anyós, que creix molt perquè hi ha tota la zona de la urbanització dels Oriosos on s’estan fent xalets, però també hi ha la part de Sispony, dels Plans d’Escàs, a Arinsal també s’ha fet alguna cosa, i a Pal”, analitza.

QUINZE XALETS EN CONSTRUCCIÓ

L’aixecament de la moratòria motivada per la revisió del pla d’urbanisme de la Massana s’ha traduït en una petita allau de projectes de construcció. El cònsol explica que s’han autoritzat unes setze llicències per edificar i en tots els casos es tracta de xalets de particulars que estaven esperant el canvi de normativa i que es concentren en diferents urbanitzacions a Anyós, Escàs i Arinsal, i precisa que “no ens consta que hi hagi cap edifici de pisos. Són propietaris que tenien un petit terreny i han decidit construir, o que n’han comprat en el cas d’algun famós que ha vingut de fora, són segones residències”. En aquest sentit, recorda que a la Massana hi ha una important colònia de residents britànics “perquè em sembla que són un miler a Andorra i aquí n’hi ha uns cinc-cents perquè els agrada i estan construint”.

Problemes per als temporers

David Baró indica que fins al comú els ha arribat que a la parròquia aquest any hi ha problemes per trobar pisos de lloguer, sobretot ara a l’hivern, amb l’arribada dels treballadors temporers de les estacions. Una circumstància en la qual apunta que ha influït el fet que la Massana no tingui aquest any disponible el Tiffany’s. “Era un edifici que tenia molt aquesta funció i ara està en construcció, i alguna influència deu tenir en aquest sentit, perquè està ubicat just al costat del telecabina i on residien temporers a l’hivern”, declara Baró, que assevera que la falta d’habitatges “de moment no és que sigui una problemàtica, però hem de mirar què es pot fer en aquest sentit més de cara a l’any vinent”.

El cònsol afirma que aquesta serà més una tasca de l’estació, que ja ha contactat amb les par­ròquies centrals per saber la disponibilitat de pisos que hi ha, i recorda que encara s’està lluny de la situació viscuda durant els anys del boom immobiliari quan els camps de neu algunes temporades facilitaven l’allotjament als treballadors per les dificultats que tenien per trobar-ne. Aleshores el problema es va solucionar perquè els camps de neu van llogar hotels sencers i edificis que es posaven a disposició dels temporers, una alternativa que el mandatari veu difícil que es pugui tornar a reproduir ara. “Costarà molt perquè aquests hotels o edificis s’han renovat i s’han reconvertit en habitatges o nous hotels. No estan disponibles al mercat com per poder-los llogar”, conclou David Baró.

ELS PISOS DE L'ASTRA, UN PATRIMONI QUE NO RENDEIX

Els dos edificis que la corporació massanenca va rebre a Arinsal dels blocs Astra que van estar a mig construir durant anys no tenen de moment ús definit. Baró exposa que el comú ja té en propietat dos immobles “que per dins són buits, no hi ha res i mirarem quina opció escollim, perquè és un bé patrimonial del comú i es pot alienar o no”, i calcula que es podran fer uns 60 habitatges. Adverteix que per ara no hi ha cap proposta, però entre les alternatives per treure’n rendiment contempla “convocar un concurs-subhasta per si algú volgués comprar o si volgués llogar i es pogués concessionar durant 20-30 anys, i a canvi es fan les obres interiors i després quan s’acabi torna a ser del comú”. El cònsol puntualitza que es poden buscar fórmules d’aquest tipus per a un patrimoni que ha millorat amb aquests edificis, però que de moment “tancat no és que perdi valor però no aporta res a la parròquia”.

Precisa el mandatari que “difícilment el comú construirà pisos perquè no és la seva funció fer d’immobiliari”, i una possibilitat seria posar-lo en venda “perquè seria un ingrés important per al comú que ens permetria fer altres coses a la parròquia”. També es podria fer concessió durant uns anys “i que ens aporti valor afegit”. Baró assegura, però, que “no hi ha pressa” per prendre una decisió, i s’ha de mirar molt bé l’ús “perquè ha d’aportar valor afegit a la parròquia”. Tampoc no veu interessant convertir l’espai en un equipament públic, però si apunta que podria ser interessant per a l’estació “potser es pot buscar una sinergia”, i diu que en estar a prop del camp de neu “els llits calents són necessaris perquè també aporten més forfets, dóna possibilitats i ho hem de pensar bé”.

tracking