Els comuns estudien crear “una nova figura” per recollir les tifes de gossos

Els cònsols tampoc no descarten que la tasca la puguin dur a terme els banders comunals o els agents de circulació

Els comuns estudien crear “una nova figura” per recollir les tifes de gossosXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els cònsols de les set parròquies van comunicar ahir a la ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó, la voluntat de tirar endavant el projecte d’utilitzar les analítiques d’ADN per tal d’identificar els propietaris incívics que no recullen les tifes dels gossos. I un dels aspectes que falta decidir és qui durà a terme la tasca de recollir les mostres dels excrements que es trobin al carrer per fer les corresponents analítiques. Tal com va explicar el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, que ahir va actuar com a portaveu de la reunió de cònsols, “tenim clar que ha de ser personal jurat. Tenim els banders que ja treballen en temes de patrimoni, tenim els agents de circulació, però si haguéssim de desplegar, mitjançant una ordinació, una altra figura per fer aquest tipus de feines potser la crearíem”. Torres va explicar que és un tema que “s’ha de valorar”, però que en tot cas, si es decidís aquesta opció, seria una figura compartida per totes les administracions locals.

Pel que fa al calendari d’implementació, Torres va explicar que ara s’està treballant en l’elaboració del plec de bases que ha de permetre adjudicar l’empresa que s’encarregarà de fer les analítiques que donaran el perfil d’ADN de tots els animals censats al país. El cònsol encampadà va indicar que s’espera que a principi del 2017 es podrà tenir el concurs enllestit, però que la implementació completa i, per tant, les multes no arribaran fins al 2018. “Volem donar temps als propietaris per tenir els perfils d’ADN, no volem ser tan taxatius”, va afirmar. L’arribada d’aquest sistema, a més, anirà acompanyada d’una campanya “de sensibilització”.

Pagament

D’altra banda, els cònsols han decidit, finalment, que siguin els propietaris dels animals els que es facin càrrec del cost de les analítiques inicials per determinar l’ADN, un pas que hauran de fer tots els propietaris que tinguin animals censats. Segons les dades del Govern, actualment hi ha uns 10.000 gossos al país. “Són uns 30 euros, no és desorbitat”, va apuntar Torres, que va assenyalar, alhora, que “si els comuns contribuíssim a aquest finançament estaríem perjudicant els ciutadans que no tenen gossos”.

Pel que fa al cost de les anàlisis que es faran per identificar els infractors, en principi es preveu canviar els reglaments sancionadors perquè la multa que es pagui també cobreixi aquesta despesa, si bé el cònsol d’Encamp va explicar que és un tema que no està tancat del tot. El que sí que es coneix és el procediment que se seguirà un cop els veterinaris hagin fet l’analítica de la tifa recollida: les dades de l’ADN es passaran al Govern, que és qui té la facultat de gestionar el cens caní, que serà qui comprovarà a quin animal i propietari correspon per poder-li imposar la sanció que sigui pertinent.

Torres va recordar que tal com se’ls ha explicat des del Govern, la informació de l’ADN també pot ser útil als propietaris dels animals per a altres coses, i és que es poden detectar, per exemple, determinades patologies.

TOTS ELS COMUNS TRASPASSEN EL SAD AL GOVERN

La gestió del servei d’atenció domiciliària per a la gent gran (SAD) passa a mans del Govern. Tal com va exposar ahir Jordi Torres, cònsol major d’Encamp, durant l’última reunió de cònsols, el Govern va enviar una demanda als comuns per veure si hi havia alguna parròquia interessada que se li delegués l’administració del SAD i totes van respondre negativament. Així, es va acordar que el servei s’atorgava al Govern i que la nova gestió entraria en funcionament a partir del maig del 2017. Torres va confirmar que la voluntat és “que els usuaris, que són els principals afectats i beneficiaris, no notin cap canvi ni trastorn”. Per aquest motiu, el Govern mantindrà els mateixos treballadors que ofereixen el servei a cada parròquia.

El cònsol va explicar que a partir d’ara disposaven d’un període d’entre cinc o sis mesos per fer tota la transició del personal i els béns públics, com és el cas d’algun comú que té vehicles assignats al SAD i els haurà de traspassar. És més, els mandataris van assegurar que el canvi millorarà el servei: “s’incrementarà el personal i les hores d’atenció. Si ara és de 8 o 10 hores al dia, serà de 24 hores”, va assenyalar el cònsol major d’Encamp.

tracking