La capital instal·larà quinze càmeres contra el vandalisme

Els dispositius de videovigilància s’ubicaran a la plaça del Poble i al Parc Central

La capital instal·larà quinze càmeres contra el vandalismeXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú instal·larà una quinzena de càmeres al centre de la capital el mes que ve per perseguir bretolades. Els dispositius de videovigilància s’habilitaran en dos punts: a la plaça del Poble i al Parc Central, les dues zones que concentren la majoria d’actes vandàlics que es produeixen a la ciutat. Es tracta d’una prova pilot que costarà 16.000 euros i que pretén tenir controlades les àrees més sensibles al vandalisme. Si el projecte dóna bons resultats, el comú ampliarà el radi de vigilància i l’any que ve col·locarà càmeres a altres indrets, segons va confirmar el conseller de Medi Ambient i Noves Tecnologies, David Astrié, el qual va explicar que “si la prova pilot és satisfactòria s’ampliarà tant el nombre de càmeres com el de zones”.

Etiquetes:

L’experiment estarà en marxa durant tot aquest any als dos primers llocs i a final de l’exercici es decidirà si s’actua en altres indrets. Segons va detallar Astrié, la mesura s’ha pres per combatre “botellons, bretolades, trencadisses i desperfectes en jardins i mobiliari” i arriba després que el registre d’actuacions del servei d’higiene i manteniment hagi constatat que la plaça del Poble i el Parc Central és on es produeixen principalment aquestes problemàtiques. La corporació va treure a concurs la prova pilot fa uns dos mesos i l’empresa adjudicatària es troba actualment en procés de compra dels aparells, que Astrié va assegurar que es començaran a instal·lar la primera setmana d’agost i es posaran en funcionament immediatament.

Protecció de dades

A banda del procés d’adjudicació del concurs per la instal·lació de càmeres de seguretat, per tal de fer efectiu l’ús d’aparells de gravació a l’espai públic, el comú ha hagut d’elaborar la normativa adaptada en matèria de protecció de dades per poder gravar al car­rer. En concret, es tracta de la norma de creació del fitxer de videovigilància on es detallen els motius pels quals es considera necessari posar càmeres de seguretat a la via pública. El decret, que es va publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) el 6 de juliol i va entrar en vigor l’endemà, modifica la re­gulació dels fitxers de dades personals del comú, acció que ja va aprovar el consell de comú del mes de juny. En aquest sentit, s’hi afegeix el fitxer de dades que regula “la videovigilància d’edificis públics, espais públics i mobiliari urbà del comú d’Andorra la Vella” i permet així el “registre d’imatges cinematogràfiques i fotogràfiques de vianants i vehicles” per motius de “vigilància urbana”. La norma avala la instal·lació d’aparells que fotografiïn i gravin tant en espais públics com edificis públics de tota la parròquia, incloent-hi “persones, animals i vehicles que hi circulin”.

Els enregistraments es conservaran durant 15 dies, mentre que les imatges es podran guardar durant tres anys, tal com es detalla al decret, que per altra banda no preveu intercanvis de dades amb altres entitats ni tampoc comunicacions internacionals. Pel que fa a les reclamacions que poden realitzar els ciutadans que hagin estat gravats i vulguin fer valdre els drets d’accés, rectificació, supressió o oposició, s’hauran de dirigir al departament de Noves Tecnologies que encapçala el conseller David Astrié.

Les càmeres estaran connectades amb els panells del servei de circulació, que rebran les imatges automàticament i es guardaran en diversos servidors del comú. L’accés a les imatges es regularà a través d’autoritzacions per restringir l’accés a la ubicació física dels fitxers i també a través d’identificadors i contrasenyes per controlar l’accés als sistemes d’emmagatzematge de les imatges.

CANVIS EN EL SERVEI DE BROSSA AL CENTRE HISTÒRIC

El servei de brossa del centre històric canviarà a partir d’avui. Els ciutadans podran dipositar les deixalles als contenidors dels bars i restaurants del nucli antic, que deixaran que els veïns llencin les bosses d’escombraries als seus cubells. Serà de vuit del vespre a dotze de la nit, quan els establiments treuen els contenidors al carrer perquè els treballadors de la neteja els buidin. Els consellers David Astrié i Miquel Canturri visitaran a partir d’avui els veïns del centre històric per explicar-los la nova mesura, que pretén cobrir la mancança de contenidors que hi ha al barri. La majoria comunal ha aplicat aquesta solució després de rebre algunes queixes de veïns del nucli antic que no tenen on llençar les escombraries. Els consellers van parlar amb tots els empresaris que tenen establiments a la zona i van acordar col·lectivitzar els cubells que fins ara utilitzaven en exclusiva per a les seves deixalles. Astrié va assenyalar que aquesta acció en principi ha de cobrir les necessitats que hi ha, però va remarcar que si segueixen faltant recursos “ja ho corregirem”. “Com a mínim donarem eines perquè s’eviti posar la brossa al carrer”, va assenyalar.

tracking