Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Successos

Els tècnics determinen que no hi ha risc a Ciutat de Valls

Ahir hi va haver el despreniment de dues pedres, però els tècnics consideren que no s'han de prendre mesures adicionals
El ministre Espot va informar els veïns que no hi ha cap risc

Ensurt per la caiguda de dos rocs a ciutat de valls

Ensurt per la caiguda de dos rocs a ciutat de valls

Fernando Galindo
Una de les pedres que va caure ahir en una feixa prop de la zona que va ser desallotjada el març.

Ensurt per la caiguda de dos rocs a ciutat de valls

Una de les pedres que va caure ahir en una feixa prop de la zona que va ser desallotjada el març.

M.P.
Actualitzada 08/06/2016 a les 18:38
Els tècnics han inspeccionat avui al matí Ciutat de Valls, la zona on ahir al vespre hi va haver el despreniment de dues roques d'un metre quadrat. Han determinat que no hi ha cap risc i que el despreniment és dels "ordinaris" que tenen lloc en aquesta zona, que tal com ha recordat el cap del gabinet tècnic del Ministeri d'Ordenament Territorial, Josep Maria Huertas, és de perillositat elevada. Per aquest motiu, s'ha determinat que no cal "cap mesura addicional" i, per tant, el carrer i el rec podran ser transitats normalment. Huertas ha manifestat que després d'un període de pluges i de canvis de temperatura es "generen certs moviments" que poden causar despreniments com l'ocorregut ahir. També ha remarcat que la zona està "protegida" amb barreres però que aquestes no van ser necessàries ja que els dos rocs van anar a parar a dos horts per sobre del rec.

Fins al lloc dels fets s'han desplaçat els experts amb un helicòpter, per tal de verificar la zona exacta d'on s'han desprès les roques, així com la trajectòria i l'estat de la zona. Les observacions des de l’aire s’han realitzat després de la inspecció realitzada sobre el terreny on s’ha certificat que el despreniment, que ha generat una desena de blocs rocosos, ha tingut com a màxim abast uns horts situats uns 20 metres per sobre el Rec del Solà, on hi ha arribat un bloc rocós de morfologia tabular, d’aproximadament 3x1x0’5 metres (1,5 metres cúbics). Altres blocs han quedat aturats en zones més altes del vessant, sobretot aturats en zones d’antigues feixes. Com s'ha explicat des de Govern en un comunicat, aquesta zona es troba inventariada ja en la inspecció anual que es fa de la Solana i, per tant, es controla periòdicament. Quant a la perillositat actual d’aquesta àrea, els tècnics han conclós que la zona no presenta una perillositat major de la que presentava abans del despreniment.

En aquest sentit, Govern ha remarcat que la Solana d’Andorra la Vella és un lloc on periòdicament se succeeixen despreniments rocosos, de major o menor volumetria, i considerada com una zona de cert perill enfront els despreniments rocosos. Per aquest motiu "la caiguda rocosa d’ahir no es pot considerar, en cap cas, com un fet excepcional". afirma l'executiu. Aquesta consideració ve recolzada pel fet que els blocs caiguts s’han aturat tots en zona catalogada com de “perillositat alta”, per sobre el Rec del Solà i prop d’un centenar de metres abans de les proteccions que hi ha a la zona i que consisteixen en barreres dinàmiques.

D’altra banda, el ministre Portaveu, Jordi Cinca ha explicat que els treballs de la fase 6 d’estabilització directa del vessant del Roc dels Corbs a la solana d’Andorra la Vella ja han finalitzat. Cinca ha matisat que es tracta d’una zona diferent a la del despreniment d’ahir. Els treballs de la fase 6 han consistit en la col·locació d’ una malla d’acer d’alta resistència en una zona de 830 metres quadrats, i en l’estabilització directa de les zones amb més possibilitats de patir despreniments del vessant, on també hi ha blocs de grans dimensions que no poden ser aturats amb barreres dinàmiques. Actualment l’empresa que ha realitzat els treballs està procedint a la neteja de material de la zona i la setmana vinent es farà l’entrega provisional de l’obra.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477