Successos

Els tècnics determinen que no hi ha risc a Ciutat de Valls

Ahir hi va haver el despreniment de dues pedres, però els tècnics consideren que no s'han de prendre mesures adicionals

Ensurt per la caiguda de dos rocs a ciutat de vallsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tècnics han inspeccionatavui al matíCiutat de Valls,la zonaon ahir al vesprehi va haver el despreniment de dues roques d'unmetre quadrat. Han determinat que no hi ha cap risc i que el despreniment és dels "ordinaris" que tenen lloc en aquesta zona, que tal com ha recordat el cap del gabinet tècnic del Ministeri d'Ordenament Territorial, Josep Maria Huertas, és de perillositat elevada. Per aquest motiu, s'ha determinat que no cal "cap mesura addicional" i, per tant, el carrer i el rec podran ser transitats normalment. Huertas ha manifestat que després d'un període de pluges i de canvis de temperatura es "generen certs moviments" que podencausardespreniments com l'ocorregutahir. També ha remarcat que la zona està "protegida" amb barreres però que aquestes no van ser necessàries ja que els dos rocs van anar a parar a dos horts per sobre del rec.

Fins al lloc dels fets s'han desplaçat els experts amb un helicòpter, per tal de verificar la zona exacta d'on s'han desprès les roques, així com la trajectòria i l'estat de la zona. Les observacions des de l’aire s’han realitzat després de la inspecció realitzadasobre el terreny on s’ha certificat que el despreniment, que ha generat una desenade blocs rocosos, ha tingut com a màxim abast uns horts situats uns 20 metres persobre el Rec del Solà, on hi ha arribat un bloc rocós de morfologia tabular,d’aproximadament 3x1x0’5 metres (1,5 metres cúbics).Altres blocs han quedataturats en zones més altes del vessant, sobretot aturats en zones d’antigues feixes. Com s'ha explicat des de Govern en un comunicat, aquesta zona es troba inventariada ja en la inspecció anual que es fa de la Solanai, per tant, es controla periòdicament. Quant a la perillositat actual d’aquestaàrea, els tècnics han conclósque la zona no presenta una perillositat major dela quepresentava abans del despreniment.

En aquest sentit, Govern ha remarcatque la Solana d’Andorra la Vella és un lloc onperiòdicament se succeeixen despreniments rocosos, de major o menor volumetria,i considerada com una zona de cert perill enfront els despreniments rocosos. Peraquest motiu"la caiguda rocosa d’ahir no es pot considerar, en cap cas, com un fetexcepcional". afirma l'executiu. Aquesta consideració ve recolzada pel fet que els blocs caigutss’han aturat tots en zona catalogada com de “perillositat alta”, per sobre el Rec delSolà i prop d’un centenar de metres abans de les proteccions que hi ha a la zona ique consisteixen en barreres dinàmiques.

D’altra banda, el ministre Portaveu, Jordi Cinca ha explicat que els treballs de lafase 6 d’estabilització directa del vessant del Roc dels Corbs a la solana d’Andorrala Vella ja han finalitzat. Cinca ha matisat que es tracta d’una zona diferent a la deldespreniment d’ahir. Els treballs de la fase 6 han consistit en la col·locació d’ unamalla d’acer d’alta resistència en una zona de 830 metres quadrats, i enl’estabilització directa de les zones amb més possibilitats de patir desprenimentsdel vessant, on també hi ha blocs de grans dimensions que no poden ser aturatsamb barreres dinàmiques. Actualment l’empresa que ha realitzat els treballs estàprocedint a la neteja de material de la zona i la setmana vinent es farà l’entregaprovisional de l’obra.

Ensurt per la caiguda de dos rocs a ciutat de valls

tracking