reunió de cònsols

Els comuns limiten la cessió gratuïta de terrenys a Govern a set àrees

Donaran els espais a cost zero per fer centres educatius, equipaments culturals, energètics, esportius o sanitaris, infraestructures viàries o edificis administratius

Els comuns limiten la cessió gratuïta de terrenys a Govern a set àreesCOMÚ SANT JULIÀ DE LÒRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns ja tenen elaborat el llistat d’aquells casos en què cediran terreny de manera gratuïta perquè el Govern pugui tirar endavant projectes d’interès nacional. Finalment, en lloc d’enumerar els projectes qualificats com a sensibles, és a dir, aquells que podrien portar conflicte, s’ha optat per detallar, de manera consensuada, els que no generen discrepàncies des de l’inici. Un llistat que s’ha fet arribar al Govern i que si s’accepta s’hauria d’incloure en la modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, la Llei del sòl. Així es va donar a conèixer ahir en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols que es va celebrar a Sant Julià de Lòria.

En total, i segons van confirmar fonts comunals al Diari, la restricció de la cessió gratuïta queda limitada a set àrees: els centres educatius (escoles, universitats o guarderies), equipaments culturals (museus, sales d’exposicions, biblioteques, arxius o teatres), equipaments sanitaris (hospitals o centres d’atenció primària), equipaments esportius (pavellons o estadis), infraestructures viàries, edificis administratius i equipaments energètics. Tot el que quedi fora d’aquesta llista serà considerat com a projecte sensible i, per tant, els comuns podran emetre un informe vinculant previ per acceptar o no la cessió gratuïta. Ara, els comuns estan en espera de rebre la resposta per part del Govern sobre la proposta feta.

Consell General

Si arriba el cas que Govern i comú es troben amb posicions enfrontades i no hi ha manera d’ar­ribar a un acord (com ha passat, per exemple, amb la construcció de l’heliport a Andorra la Vella), qui tindria l’última paraula seria el Consell General. “Seria, sobretot, per aquells moments contradictoris”, va explicar la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que va actuar com a portaveu de la trobada juntament amb el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Vila. Marín també va explicar que si es tracta d’un projecte que té participació privada i al cap dels anys els terrenys cedits acaben en mans d’un privat, es vol que la llei prevegi una compensació que cobraria el comú pels terrenys. “En aquest cas cas tampoc es pot fer la cessió a cost zero”, va apuntar.

D’altra banda, els cònsols van confirmar que subvencionaran les llicències d’obres menors per aquells projectes de rehabilitació d’edificis que formin part del pla Renova. Vila va indicar que les subvencions poden arribar al 100% del cost de la llicència.

Els cònsols també van analitzar la proposta d’avantprojecte de Llei qualificada de col·laboració entre l’administració general i els comuns i entre els comuns. Els mandataris valoren satisfactòriament la proposta que els permetrà establir com s’ha de dur a terme la mancomunació de serveis i que també regularà la mobilitat dels funcionaris entre les administracions. “Ens permet mantenir l’eficàcia i l’eficiència dels serveis, abaixant costos però garantint els serveis al ciutadà”, va remarcar el cònsol lauredià.

Per últim, els cònsols han renovat l’acord de patrocini de la Ultratrail per als propers quatre anys. En total s’aporten 23.000 euros per comú a través del projecte Infoturisme a més de 5.000 euros de manera directa.

MORATÒRIA PER ALS DRETS D'AUTOR MUSICALS FINS AL 2017

Els cònsols van mostrar-se satisfets ahir per la moratòria aconseguida, finalment, en el cas del pagament dels drets d’autor musicals. Després de les queixes i preocupacions expressades perquè asseguren que no poden fer front a les tarifes previstes, la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat (SDADV) ha accedit a retardar fins al gener del 2017 el cobrament d’aquests drets. Marín i Vila van explicar que amb aquest mig any que els queda de marge es durà a terme la negociació per determinar, amb consens entre les parts, les tarifes a aplicar. Ara per ara s’ha constituït una comissió en la qual participaran representants de tots els departaments dels comuns afectats pels drets d’autor musicals per tal d’actuar d’interlocutors.

El que queda clar ara per ara, segons va detallar el cònsol major de Sant Julià, és que “de moment ni percentatge ni forfet”. El que es vol és “col·laborar però amb uns termes racionals” que no dificultin fer front al pagament.

tracking