El comú liquida el 2015 amb 1,4 milions de superàvit

Mortés afirma que s’està treballant en el pla estratègic de Secnoa que haurà de permetre rebaixar l’aportació de la corporació

El comú tanca els comptes del 2015 amb 1,4 milions de superàvitANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú va tancar l’exercici del 2015 amb un superàvit d’1,4 milions d’euros “gràcies al fet que s’ha intentat contenir la despesa al màxim”, segons va afirmar la consellera de Finances, Maria del Mar Coma, que va destacar que l’augment de la despesa en comparació amb el 2014 ha estat “només” del 0,57%. La minoria, però, va criticar que l’aportació del comú a Secnoa, la societat explotadora d’Ordino-Arcalís, és “excessivament alta”, fet que a parer seu es tradueix en una inversió menor en serveis a la parròquia.

Etiquetes:

En concret, la consellera de Liberals+Independents Eva Choy va criticar que la major part del superàvit, 935.493 euros, respon a la condonació d’un cànon a Secnoa. “Si traiem el cànon d’un milió la xifra de superàvit no és tan positiva”, va sentenciar Choy, alhora que va exposar que “Arcalís segueix sent un pou sense fons i és un problema per a la parròquia”. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, va reconèixer que la situació és “complicada”, però va recalcar que s’està treballant en la confecció d’un pla estratègic a deu anys que permeti “fer un canvi” a la societat per minvar l’aportació del comú i aconseguir “no comprometre les finances comunals”. Segons va dir, el pla ha d’estar enllestit “abans que acabi l’any”.

En el tancament dels comptes del 2015, que es va aprovar en la sessió de consell de comú d’ahir amb l’abstenció de les dues conselleres de l’oposició, Coma va detallar que l’endeutament de la corporació es va situar a final d’any en 14,4 milions d’euros –que va ascendir a 20 amb les societats participades–, és a dir, un 85% del sostre d’endeutament.

Les despeses van ser de 10,4 milions mentre que els ingressos, d’11,9 milions, van augmentar un 5%. Pel que fa a les inversions, el 2015 es va liquidar el 69% de la inversió prevista. A les societats participades, Secnoa i la Mancomunitat de Serveis, s’hi van destinar prop de dos milions d’euros.

L’oposició va demanar a la majoria que s’emprenguin accions per dotar de fórmula jurídica la Mancomunitat, ja que, segons Choy, “hi ha disfuncions per culpa de la manca de legislació” que fan que l’entitat “no compleixi les obligacions tributàries”. Mortés va avançar que el Govern i els comuns estan treballant per dotar de personalitat jurídica les mancomunitats.

El comú també va aprovar una pòlissa de crèdit a Secnoa per valor de 100.000 euros.

ELS INVERSORS PENDENTS D'UN CONCURS PÚBLIC

La consellera de l’oposició Sandra Tudó va explicar ahir en declaracions als periodistes que els possibles inversors amb els quals mantenen converses no faran pública la seva oferta fins que el comú tregui un concurs públic al qual s’hi pugui presentar “tothom”. “En funció del concurs que es tregui els inversors estaran interessats o no”, va reblar, i hi va afegir que “hem de tenir les regles del joc sobre la taula”. El cònsol major, de la seva banda, va deixar clar que abans de plantejar-se opcions d’aquest tipus cal tenir el pla estratègic de Secnoa definit. “Primer hem de veure la viabilitat de l’estació. No podem fer un concurs públic, s’hauria de fer en funció del que volem”, va assenyalar.

Tudó va assegurar que els inversors i la minoria “estem treballant pel nostre cantó”.

tracking