Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies, en aquest mateix espai, la geògrafa M. Jesús Lluelles publicava l’article “Què és el turisme de qualitat”. Vaig pensar que, en un curs o altre (això deixem-ho per als que saben de pedagogia), el contingut d’aquell article hauria de formar part dels programes de l’educació obligatòria.

Com molt bé diu Lluelles, basant-se en les declaracions de la Carta del turisme sostenible del 1995, “el turisme de qualitat s’ha d’entendre com un turisme no massificat, amb una estacionalitat baixa, capaç de generar llocs de treball ben remunerats, que respecti el territori i amb el qual la societat d’acollida se senti còmoda”.

Aquesta era la idea exacta que guiava el programa d’Avancem a les eleccions comunals quan dèiem que volíem un turisme de qualitat, equilibrat i sostenible. És per això que ara ens sorprèn i ens preocupa que, després de descartar un projecte d’intervenció a l’entorn natural de les Pardines i l’estany d’Engolasters ara fa prop d’un any, quan no va ser ben rebut per la població, ara la cònsol d’Encamp parli de reprendre’l.

Esperem que el concepte de turisme de qualitat dels nostres mandataris no sigui la visió esbiaixada i errònia que el confon amb visitants “amb les butxaques plenes” i que també tingui en compte aquesta necessitat de preservar la muntanya. Els turistes que hem d’atraure cap a les Pardines són els que gaudeixen com nosaltres, els encampadans i els andorrans en general, de passejar-hi tranquil·lament o anar-hi a córrer o fer exercici a l’aire lliure, o a desplaçar-nos dels Cortals al llac o a qualsevol altre punt apartant-nos una estona dels nuclis urbans.

Desvirtuar l’entorn natural amb atraccions com càpsules amb pedals, torres mirador o passarel·les de vidreno és la millor idea per dinamitzar la parròquia, sobretot tenint en compte el rebuig dels veïns que va rebre el projecte guanyador del concurs d’idees en el mandat passat.

Potenciem el camí cuidant-hi el jardí botànic, per exemple, o millorant la senyalització d’accés des d’Encamp i fent-ne difusió, però amb la mínima intervenció i respectant la muntanya.

tracking