Creat:

Actualitzat:

Segurament mai t’has parat a pensar que aquestes dues paraules tenen significats ben diferents, i és que no es el mateix escollir que decidir.

Elecció i decisió podrien semblar dues paraules sinònimes, però no ho són, i el fet d’entendre les seves diferències ens pot aportar molts beneficis a l’hora de prendre decisions importants en la nostra vida.

Si tenim diferents opcions per tal de fer alguna cosa, les avaluem objectivant i arribem a la conclusió que una de les dues és millor, és una elecció. Si, al contrari, no existeix un criteri vàlid d’avaluació, o no tenim una opció millor que una altra, ens veiem obligats a decidir, i això ja és més complicat.

Quan hem de decidir, a banda dels arguments racionals, n’incorporem d’altres, com la intuïció, però també el dubte de si la decisió presa serà la correcta.

En aquell moment temem equivocar-nos, cometre un error. És la por al fracàs, i és precisament aquest sentiment el que ens limita, el que no ens deixa avançar, no ens permet sortir del cercle de confort.

Hi ha un filòsof francès, Charles Pépin, que al seu llibre Les vertus de l’échec, identifica el fracàs com a una característica de l’ésser humà, tot afirmant que no he de considerar o estigmatitzar el fracàs com una cosa negativa, sinó tot el contrari, com una manera d’aprendre, una oportunitat de superar-se amb voluntat i perseverança. Posa d’exemple molts fracassos que es van convertir en èxits, com la tarta Tatin, les càpsules Nespresso, el xampany, o els post-its.

Plenament d’acord amb ell quan afirma que el fracàs és una bona escola de vida, ja que et fa ser més humil, empàtic i sensible, en contra de l’arrogància i de l’ego que tots, en un grau o un altre, tenim.

Per concloure, em quedo amb la cèlebre frase de Samuel Beckett: “Ho vas intentar, vas fracassar, és igual, prova-ho una altra vegada, fracassa millor, perquè fracassar cada vegada millor ja és un èxit”.

tracking