Creat:

Actualitzat:

La classe mitjana s’està empobrint i els contextos econòmics actuals no propicien cap millora d’aquesta situació. Estem patint una inflació incansable, que afecta directament el poder adquisitiu de les famílies, i una problemàtica greu de l’habitatge, amb uns lloguers desmesurats o unes hipoteques variables afectades per la pujada dels tipus d’interès. Per altra banda, tenim uns ingressos que no augmenten en el mateix sentit. Govern ja ha anunciat el projecte de Llei que pretén imposar augments obligatoris dels salaris en 2 punts per sobre de l’IPC, per aquells que estan per sota del salari mitjà, que se situa prop de 2.400 euros. Veurem els detalls de la redacció de la Llei, però si la mesura només s’aplica als salaris més baixos, hi haurà noves afectacions en la classe mitjana.

Per descomptat, cal celebrar que es protegeixin els treballadors amb els salaris més baixos i que pateixen greus dificultats per arribar a final de mes, sobretot tenint en compte la manca d’acord entre les organitzacions empresarials i els sindicats. Ara bé, aquesta mesura per si sola no resoldrà la dificultat de moltes famílies a afrontar les despeses del cost de la vida i a accedir a un habitatge assequible.

La classe mitjana que a priori disposa d’una estabilitat financera i pot gaudir d’una certa qualitat de vida, possiblement no es veurà inclosa en els augments dels salaris, com ja ha passat en altres ocasions de situacions econòmiques complexes. Però cal recordar que també pateix els efectes de la inflació i la problemàtica de l’habitatge. Si augmenta el cost de la vida sense que augmentin els seus ingressos, hi ha una disminució progressiva del poder adquisitiu i fàcilment poden passar a tenir dificultats econòmiques.

No oblidem que la classe mitjana pot garantir estudis pels fills, estalviar per a la jubilació i afrontar despeses imprevistes. Protegir-la és una forma d’evitar desigualtats i garantir una estabilitat social.

tracking