La tribuna

Silenci, es roda

Fa dies que no sentíem a parlar de Grifols, amb l’esperança que estigués aturat

Creat:

Actualitzat:

Feia dies que no sentíem a parlar de Grifols, amb la petita esperança, ingènua, per altra part, que el projecte estigués aturat, tot i que si no m’equivoco, en la ubicació del laboratori, fa cosa d’uns mesos es va construir un pont que té tota la pinta de servir per accedir al prat on s’instal·larà la farmacèutica. Molt, molt a prop del poble. Res de l’altre món, segur que ha costat una misèriai a la llarga, si es produeix un miracle, es podrà fer servir per anar de passeig o a recollir tabac.

Quan es parla del projecte de Grifols sempre apareixen imatges del futur edifici, una obra que certament és atractiva i bonica, tot i que no he pogut trobar el nom de l’estudi d’arquitectura que l’ha dissenyat.

L’edifici és molt maco, té bona pinta, però també sembla una manera de voler reduir l’impacte emocional i social, les veus en contra del projecte. És a dir, que si en lloc de ser el Pyrennes Immunology Research Center, un lloc destinat al tractament de trastorns del sistema immunitari, conseqüència de les mateixes malalties immunitàries, càncer i d’altres malalties infeccioses emergents, fos, per exemple, la Biblioteca Central d’Andorra, o el Museu d’Història del Principat d’Andorra o una fàbrica de xocolata, quedaria la mar de bé. Imagino que ni els veïns d’Ordino, ni els altres andorrans i d’altres visitants queestem en contra del projecte, no posaríem cap impediment per gaudir a Ordino d’un edifici tan llampant.

Per entendre l’oposició a Grifols tampoc cal anar gaire lluny, ni perdre’s en disquisicions sobre la seguretat o no del laboratori, si és impermeable, a prova de bombes ide terratrèmols, o no, i tot el que es vulgui. N’hi ha prou a valorar la imatge que donarà d’Ordino, de la reserva de la biosfera.

És compatible una reserva d’aquest tipus amb el centre d’investigació, de noves teràpies per a la immunologia? Hi ha altres llocs al món que tenen el mateix tàndem, biosfera-laboratori?Ho desconec, però, en fred, dona una imatge terrible de la parròquia.

Per cert, ja posats en el tema, Grifols no va acomiadar a principi d’any un grapat de treballadors, uns 2.300, per reduir costos? Tindrà aquesta mesura alguna relació amb el que faci a Ordino? Millorarà la qualitat de vida dels habitants d’Andorra? La imatge d’Ordino en sortirà beneficiada?

Xavier Espot, llegeixo al diari, afirma que no es tirarà endavant el projecte si no es tenen el cent per cent de garanties en tots els àmbits. Ostres! L’opinió de bona part de la ciutadania no forma part de tots els àmbits? Les dificultats econòmiques de Grifols, tampoc?

I, per acabar, de referèndums i consultes populars sobre aquest tema, millor no parlar-ne en aquest article, no fos cas que després el deixin a l’altura del betum.

tracking