Creat:

Actualitzat:

A priori, podríem pensar que Andorra per Europa és quelcom insignificant. És així si només mirem la correlació de forces o l’interès econòmic d’Europa. Tanmateix, pensem que pot aportar Andorra al projecte europeu. Doncs, molt més del que pensem. En realitat, l’acord que Europa faci amb Andorra és una oportunitat simbòlica de la Unió Europea per demostrar quins valors té i quin projecte polític vol esdevenir.

Europa depèn de com tracti als seus microestats demostrarà la seva vertadera cara. D’una banda, Europa pot demostrar que és capaç d’acollir la diversitat que ha compost històricament el continent Europeu. De l’altra, Europa es pot convertir en un gegant homogeneïtzat i tecnòcrata sense cap valor afegit respecte a la Xina o als Estats Units. Si Europa és capaç d’acollir les petites comunitats que històricament l’han compost, esdevé un projecte polític més demòcrata, més humanista i més atractiu. Tanmateix, si Europa es converteix en una piconadora homogènia, a la llarga perdrà els valors fundacionals.

De la seva capacitat d’acollir entitats polítiques com els microestats o també la llengua catalana, Europa pot esdevenir un projecte polític amb uns valors engrescadors i augmentar la seva legitimitat o pot simplement esdevenir una grisa entitat política que s’imposa per la força.

Andorra, a l’hora de negociar amb Europa, hauria d’elevar i enriquir el marc negociador. Andorra hauria de defensar a Europa quelcom més que les especificitats. Andorra ha de defensar el desenvolupament sostenible del Pirineu i la llenguacatalana. Andorra ha de comunicar a les institucions europees que els valors d’Andorra són també part dels valors fundacionals de la Unió Europea i del continent. Per tant, hem de demanar el seu lloc en aquest projecte d’Unió Europea. Els valors ancestrals d’Andorra i del Pirineu componen la diversitat Europea i enriqueixen el continent. Ara és hora d’acollir-los formalment. La Unió Europea té una gran oportunitat per millorar.

tracking