Creat:

Actualitzat:

El passat mes de març de 2022 el Consell General va aprovar la Llei 6/2022 per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de polítiques d’igualtat. Una de les mesures que desenvolupa aquesta Llei és la implementació dels plans d’igualtat.

Els plans d’igualtat són un conjunt sistematitzat de mesures, adoptades després d’efectuar una diagnosi de situació, adreçades a assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats de dones i homes i a eliminar la discriminació per raó de sexe.

Els plans d’igualtat han de començar portant a terme una diagnosi de situació.

Obtenint dades del personal i de l’empresa sobre la selecció i contractació, promoció professional, valoració dels llocs de treball, formació professional, retribucions, l’exercici dels drets de conciliació de la vida familiar i laboral i la prevenció de l’assetjament sexual i per motiu de sexe.

Amb aquesta informació s’han de fixar els objectius concrets d’igualtat que cal assolir i les mesures i accions previstes per a aquests fins, així com els indicadors de compliment i avaluació dels objectius fixats.

Els plans d’igualtat tenen una durada màxima de 4 anys des de la seva darrera actualització.

Han d’implementar plans d’igualtat les empreses del sector privat que disposin de cinquanta treballadors abans del passat 21 d’abril de 2023, i les Administracions públiques, abans del 21 d’abril de 2024.

La llei preveu un règim sancionador per aquelles entitats públiques o empreses que no elaborin o apliquin un pla d’igualtat de fins a 24 milers d’euros.

Els plans d’igualtat són l’eina per proporcionar una igualtat de tracte i d’oportunitats de dones i homes.

Les empreses i Administracions públiques han d’aprofitar el repte d’implementar aquests plans per instal·lar una cultura de meritocràcia i diversitat que reforci la seva competitivitat.

*Vladimir Fernández Armengol, Soci Crowe

tracking