Les set claus

L'alternativa a l'associació amb la UE

Ara necessitem la millor habilitat diplomàtica

Creat:

Actualitzat:

La UE es troba amb una postura inflexible a l’hora d’acceptar les especificitats andorranes per accedir al mercat únic a causa de les negociacions amb Suïssa, el Brexit i l’encaix a decidir sobre Gibraltar. Potser abans, la UE podria haver tingut una altra postura, però ara no pot realitzar cap precedent que reforci les demandes suïsses, britàniques o de Gibraltar.

Andorra té actualment uns acords bilaterals amb França, Espanya i Portugal, a més d’un acord comercial amb la UE. Aquests acords atorguen a Andorra un cert nivell d’accés al mercat únic sense formar-ne part. És cert que mantenim traves i inseguretats jurídiques, com el fet d’haver de tenir una empresa subsidiària en el si de la UE per exportar. No obstant, seguir avançant per aquesta via amb nous acords bilaterals o la via d’acords sectorials és absolutament inassolible pels motius abans descrits. Només podem escollir entre un accés al mercat únic renunciant a especificitats o defensar l’statu quo. El risc més gran de mantenir l’statu quo és que un dia es posin en dubte els acords bilaterals d’Andorra amb França i Espanya perquè afecten competències de la Unió i França ens pressioni. Aquí dependrem fortament de França i de l’habilitat diplomàtica andorrana.

L’única solució “viable” que veig ara per a Andorra és mantenir l’statu quo, negociar un protocol de protecció de dades amb la UE per homologar-nos en aquest àmbit i millorar al màxim la relació amb França. Si podem homologar la protecció de dades andorranes i la de la Unió, les empreses andorranes que tinguin una matriu a fora d’Andorra podrien compartir lliurement les dades entre la matriu i la seu andorrana. Es milloraria el context per a l’establiment de noves activitats econòmiques. També permetria millorar la seguretat d’Andorra a través de la compartició de dades entre autoritats policials. En conclusió, no tenim solucions fàcils, però primer caldria humilitat, unió, discreció i realisme al Consell General.

tracking