Creat:

Actualitzat:

El darrer cap de setmana va tenir lloc la primera edició dels premis Signema dins del Festival internacional de cinema en llengua de signes d’Andorra. El certamen va comptar amb la presència d’actors, productors i directors internacionals, sense oblidar la representació nacional.

L’experiència va ser molt més gratificant i enriquidora que una simple visualització de curtmetratges per a persones sordes. Les projeccions no deixaven indiferents. Algunes pel fet de ser totalment sense so, una experiència cinematogràfica xocant i reflexiva per als oients. Altres pels seus arguments, que tractaven qüestions crues, com les pors, les dificultats o fins i tot els maltractaments a què s’enfronta aquest col·lectiu.

A banda d’assistir al festival, els visitants van tenir l’oportunitat de descobrir el país. L’experiència per a tots ells va ser excepcional i així ho van voler manifestar a l’acte final. El col·lectiu va fer un agraïment especial a Andorra Turisme per haver aconseguit que Andorra sigui un país accessible per als sords en l’àmbit turístic. Això és gràcies a l’esforç de totes les administracions que han instal·lat codis QR als indrets d’interès turístic de les diferents parròquies. Aquests codis, que funcionen amb l’aplicatiu Parl’app, a banda d’estar en quatre idiomes també estan subtitulats i adaptats en llenguatge de signes. Per a les persones sordes, tenir aquesta eina els va permetre visitar Andorra de forma autònoma i sense necessitat d’un intèrpret.

Malgrat que tenim encara molt camí per recórrer en l’àmbit de la inclusió, l’agraïment en primera persona del col·lectiu sord és una mostra que alguna cosa s’està fent bé i ens ha posicionat com un país compromès amb les discapacitats. Vull felicitar l’organització d’aquest esdeveniment, ja que actes com aquest contribueixen a sensibilitzar i a recordar la importància de trencar barreres comunicatives i fer arribar la cultura a tots els públics.

tracking