Les set claus

Ja som 84.000

L’augment de població comporta el risc de perdre qualitat de vida

Creat:

Actualitzat:

Les noves xifres publicades de població a Andorra ja ascendeixen a prop de 84.000 habitants. Es tracta d’un augment d’unes 3.400 persones respecte al 2022, xifra molt per sobre del que preveu la projecció de la població 2021-2031 del demògraf Joaquín Recaño, publicada a la web d’Andorra Recerca + Innovació. Les xifres actuals ja corresponen als valors previstos per al 2026, en el seu model de projecció alcista i, per tant, podem dir que l’estudi de creixement publicat fa dos anys ja està obsolet.

L’actualització estadística no ens hauria de deixar indiferents, tenint en compte les problemàtiques socioeconòmiques actuals del nostre país, com són l’habitatge, la dificultat per trobar treballadors, l’envelliment de la població o la mobilitat. Aquest augment accelerat d’habitants no cor­respon als naixements d’un creixement natural de la població, sinó a nous residents que venen de fora. Seria interessant tenir informació sobre el perfil dels nouvinguts i determinar si es tracta de treballadors o, en canvi, són persones que venen a Andorra coincidint amb l’augment de la inversió estrangera. Vist que en un any no s’ha resolt la problemàtica de la manca de treballadors, intueixo que es tracta de nous residents que s’instal·len al país, fruit de la inversió estrangera, i que contribueixen a tensar encara més el mercat de l’habitatge.

Tots els comuns estan fent els estudis de capacitat de càr­rega que han de permetre definir la capacitat màxima del país i preveure un creixement sostenible de la població. Els augments d’habitants impliquen més necessitats de recursos naturals, més dificultats de mobilitat o un major nombre d’infraestructures bàsiques com escoles, hospitals o serveis públics. Si deixem créixer la població, de forma descontrolada, sense fer una planificació sostenible de tots els recursos necessaris, correm el risc de perdre una qualitat de vida desitjada per tots i augmentar les desigualtats.

tracking